Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Историята показа, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. е било необходимо и легитимно, защото спря насилието и бежанците можеха да се върнат по домовете си, а силите на НАТО КейФОР помогнаха в Косово да се създаде сигурна среда за всички, включително за сръбската общност, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сръбския вестник "Политика".

"Знам, че НАТО все още предизвиква противоречия в Сърбия. За мнозина още са болезнени спомените за въздушната кампания през 1999 г. Още по-тежко е за онези, които са загубили любими хора. Всеки изгубен невинен живот е трагедия. Дълбоко съжаляваме за това", каза Столтенберг за "Политика", цитиран от БТА.

Той повтори това, което каза по време на посещението си в Сърбия миналия октомври, че "тази кампания никога не е била насочена срещу сръбския народ".

"Напротив. Целта беше да се защитят цивилните в по-широкия регион, като бъдат спрени действията на режима на /президента Слободан/ Милошевич, които международната общност беше осъдила. Никога не бива да забравяме миналото, но трябва да се учим от него и да го оставим зад себе си", подчерта Столтенберг.

Той изтъкна също, че НАТО цени партньорството, което разви със Сърбия и че се надява на по-добро бъдеще.

Вестник "Блиц" публикува текст за най-влиятелните американски лобисти за независимостта на Косово, сред които са семейство Клинтън, Мадлин Олбрайт, Уилям Уокър и др. "Блиц" пише, че е известно, че САЩ признават независимостта на Косово, но ролята на някои хора в това отдавна не е политическа, а навлиза в сферата на техните лични и корпоративни интереси.

Конкретно за бившия държавен секретар Мадлин Орбайт вестникът отбелязва, че нейната компания "Олбрайт груп" стои зад един от водещите мобилни оператори в Косово - "Ипко нет" и допълва, че навремето се говореше, че тя иска да купи и пощите и телекомуникациите на Косово. За бившия командващ силите на НАТО в Европа и ръководител на операцията по бомбардирането на СР Югославия, генерала от резерва Уесли Кларк пише, че след напускането на военната служба той е станал бизнесмен и като ръководител на канадската енергийна компания "Енвидити" е искал лиценз за проучване на запасите от въглища, от които би се произвеждал синтетичен петрол, пише "Блиц".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase