Костас Бакоянис. Снимка: БТА

Костас Бакоянис, който бе избран в неделя за кмет на Атина близо две десетилетия след майка си, произхожда от голяма гръцка политическа династия.

Сърфирайки на гребена на дясна политическа вълна, четирийсетгодишният Бакоянис без изненада спечели изборите с над 65 процента от гласовете срещу своя съперник от левицата Насос Илиопулос, който бе подкрепен от партията на премиера Алексис Ципрас, пише Франс прес.

"Днес Атина не сменя просто кмет, градът сменя епоха", обеща Костас Бакоянис.

Широко усмихнат, новият градоначалник заменя досегашния лявоцентристки кмет Йоргос Каминис, който заемаше поста в продължение на два мандата.

Стройният мъж, който се определя като работохолик, увери всъщност, че "ще работи денонощно за всички жители на Атина", след което благодари на "семейството си, което го е подкрепяло по време на цялата му кампания".

С прошарена коса по слеоочията, този баща на четири деца се е потопил в политиката от най-млада възраст. Той е потомък на голяма политическа династия с корени от Крит, чиито представители поколения наред се обвързват с консервативната партия Нова демокрация.

Нова демокрация с убедителна победа на местния вот в Гърция

Неговият вуйчо Кириакос Мицотакис, лидерът на Нова демокрация, ще бъде основният съперник на Алексис Ципрас за премиерския пост на предсрочните парламентарни избори през юли.

Син на Дора Бакояни, първата жена кмет на Атина, избрана точно преди Олимпийските игри от 2004 г., новият градоначалник е и внук на бившия премиер Константинос Мицотакис /1990-1993/, починал през 2017 г. на 98-годишна възраст.

Майка му, която дойде да го поздрави в неделя, бе също така министър на културата по време на правителството на своя баща, а по-късно бе министър на външните работи /2006-2009/.

В една столица, която все още е белязана от икономическата криза и кризата с мигрантите, Костас Бакоянис се ангажира да "активизира предприемачеството и заетостта" и да превърне Атина в "световен културен център".

С порутените си сгради и разбити тротоари Атинската община /664 000 жители/ остава белязана от рецесията, с равнище на безработица от все още 19,2 процента през февруари /на фона на 34,5 процента през 2017 г./.

Костас Бакоянис, който има диплома по политически науки от Харвард, стана на 33 години кмет на малкото градче Карпениси през 2010 г., а след това областен управител на района на Централна Гърция през 2014 г.

"Един кмет не е избран, за да се занимава със световния мир. Един добър кмет за Атина е този, който събужда града сутрин и го загръща, когато настъпи нощта", казваше той по време на предизборната кампания.

Подобно на своя вуйчо на национално равнище, Костас Бакоянис превърна обществената сигурност в приоритет, яхвайки вълната на критики срещу Ципрас и неговото предполагаемо бездействие спрямо проявите на вандализъм на анархистите.

Той нямаше 11 години, когато баща му Павлос, адвокат, депутат от Нова демокрация, бе убит от крайнолявата организация "17 ноември", която бе разбита през 2000 година.

Бакоянис сподели, че е " бесен" от решението на администрацията на Ципрас да даде няколко разрешения за отпуск от затвора на убиеца на баща му, Димитрис Куфодинас, един от основните ръководители на тази екстремистка организация.

"Те би трябвало да се прекръстят, ако вярват в Бог, и да се надяват, че няма да стана кмет", бе заявил Костас Бакоянис, малко след като един от неговите предизборни клубове бе изцапан с боя покрай демонстрация в подкрепа на Димитрис Куфодинас.

/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase