Кириакос Мицотакис. Снимка: Reuters

Дясната опозиционна партия Нова демокрация спечели изборите за кмет на Атина, Солун и редица други градове, както и регионалните избори в 12 от 13-те области в Гърция, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Така се затвърди тенденцията от първия тур на местните избори и на изборите за Европейски парламент преди една седмица, отбелязва АП.

В Атина за кмет е избран с над 65 на сто от гласовете Костас Бакоянис, син на бившата кметица от консервативната Нова демокрация Дора Бакоянис - първата жена, избрана за кмет на Атина през 2003 г. Костас Бакоянис е племенник на лидера на Нова демокрация Кириакос Мицотакис и внук на бившия премиер от десницата Константинос Мицотакис. Негов съперник бе кандидат, подкрепен от управляващата лява партия Сириза.

Ципрас изгуби вота, свиква предсрочни избори в Гърция

В областта Атика, където са близо 30 процента от регистрираните избиратели в Гърция, губернаторът Рена Дуру от Сириза бе победен от консерватора Гиоргос Патулис, спечелил 66 на сто от гласовете.

Избирателната активност бе доста по-ниска от миналата неделя - на регионалните избори тя спадна от 58 на 41 процента, а на общинските - от 59 на 44 процента, посочва АП, цитирана от БТА.

След победата в местните избори Нова демокрация се очертава с най-големи шансове за спечелване на предсрочните парламентарни избори на 7 юли, добавя АП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase