Снимка: Пресцентър президентство

Новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски встъпи в длъжност в присъствието на четирима президенти - на България, Албания, Косово и Сърбия, и в отсъствието на опозицията от ВМРО-ДПМНЕ.

Още по темата

Пендаровски встъпва вдлъжност президент на Северна Македония

В залата присъстваха и двама бивши президенти на държавата - Бранко Цървенковски, който изключително рядко се появява на масови събития и досегашният - Георги Иванов.

Толкова малка и толкова вътрешно поделена държава, ще бъда президент на всички - и на гласувалите за него, и на тези, гласували за опонентите му, заяви Пендаровски и добави, че в политическата сфера ще подаде ръка на опозицията, а също и на малцинствата.

Пендаровски положи клетва и държа реч пред парламента, в която посочи, че президентските избори са важни не заради изборния резултат, а заради оценката, че е организиран честен и демократичен изборен процес. Пендаровски изрази намерение да подаде ръка за сътрудничество на опозицията, пише БТА.

Той каза още, че политическите различия ще продължат, защото са естествени, но енергията и потенциалът на обществото трябва да бъдат обединени около стратегически теми.

Пендаровски открои евроатлантическата интеграция
. Той ще се ангажира в усилията за довършване на процеса за пълноправното членство в НАТО и с преговорите с ЕС.

Като абсолютни приоритети той посочи постигането на по-високи нива на икономически растеж от досегашните и нулева толерантност към престъпността и корупцията. Пендаровски говори и за отношенията със съседните държави, като договорите с България и Гърция новият президент на Северна Македония даде като позитивен пример за политическа смелост.

Пендаровски се ангажира и със среда за свободна работа на медиите. Той каза още в речта си, че е време да се заличат раните от близкото минало.

Предстоят двустранни срещи, включително такава с българският президент Румен Радев в резиденцията на президента на Северна Македония във Водно.

Сред присъствалите на церемонията бяха българският държавен глава Румен Радев, президентите на Албания, на Косово, на Сърбия, представители на Гърция, Черна гора, Турция, Словения, Полша и други официални гости.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase