Снимка: Ройтерс

"Трябва да приемем, че там, където спечелихме, завладяхме сърцата на народа си, а там, където загубихме, не бяхме достатъчно успешни".

Още по темата
Не, това не е анализ за футболен резултат, а идва от устата на човек, който не е известен със способността си за самокритика - държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Самият той обяви вчерашните регионални избори в Турция за съдбоносни. Страната преживява най-тежката икономическа криза от идването на Ердоган на власт преди 17 години и сега Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният партиен лидер бяха наказани. Анкара попада в ръцете на Републиканската народна партия (РНП) за първи път от над 20 години. В Истанбул, където някога започна политическата кариера на Ердоган като кмет, всичко ще зависи от всеки един глас. 

Така или иначе: въпреки огромното финансово, логистично и политическо превъзходство, Ердоган не успя да си осигури големите градове. И това не е само загуба на власт, но преди всичко горчива загуба на престиж. Това показва колко дълбоко е разочарованието от правителството и неговите икономически политики.

Нищо от хватките на Ердоган не помогна. Той не говори за реалните проблеми на хората. Прекалено голям е гневът на турците срещу едноличното управление на президента и административния хаос след две години политическо прочистване. Твърде дълбок е гневът на много хора заради високите цени на храните и кризата с лирата. Прекалено мрачна е перспективата за една систематична икономическа криза. Твърде тънко и неразбираемо е това, което президентът им предложи като мерки за подобрение.

Целия коментар четете в Investor.bg!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase