Снимка: "Вечерни лист" /Личен архив Йосип Роджак

"Мислех, че от балкона пада простряното пране, а то – падаха децата. Малкия последен го хвърли. Всичко беше пълно с кръв. Когато видях, че всички са живи, взех най-малкия (той бил паднал върху останалите деца), сложих го на земята и го покрих с одеяло, защото беше студено. Децата през цялото време плачеха и хълцаха. Момиченцата бяха ранени. На едното окото му беше черно, като че някой го беше ударил с юмрук. Днес за първи път заплаках, откакто почина жена ми“.

Това разказа през сълзи 85-годишният Бернардо Маричевич, собственик на къщата на хърватския остров Паг, от чийто 6 м висок балкон 54-годишен баща хвърли четири си малолетни деца – три момиченца на 5, 7 и 8 години и момченце на 3 години.

Децата са спели, всичките са били по пижами. Баща им Йосип Роджак /54 г./ хванал първо едното момиченце и го хвърлил през балкона долу на плочите. След това се върнал в къщата и едно по едно хвърлил децата на същото място от  няколко метра височина, пише "Вечерни лист".

Преди чудовищното престъпление, извършено в ранното утро в четвъртък, не е имало никакъв семеен скандал. Веднага, след като измъкнал децата от леглата им и ги хвърлил от балкона, бащата се качил на колата и отишъл да се предаде в полицията.

Още по темата

"Събудих се около 6:10 ч. Освен плача и хлиповете на децата караница или нещо подобно не се чуваше. Излетях от вкъщи и видях нещо, което никога няма да забравя. Всички бяха в съзнание и плачеха. Бързо дотича и майката. Казах й: „Къде си? Изпоуби ти децата!“. Тя тичаше наоколо и викаше: "Кучин сине, уби ми децата!“ Бърза помощ чакахме цяла вечност, а полицията дойде бързо“, разказва 85-годишният мъж, който никога не е преживял подобно нещо в живота си.

"Бил съм на война, пленник съм бил, но такова нещо никога не съм виждал. Него го видях в 7 часа. Отиде да се предаде в полицията. Седна в колата и потегли на заден, изобщо не погледна децата“, разказа собственикът на къщата, който живее на долния етаж – под семейството, с което преди дни заедно празнували осмия рожден ден на едно от момиченцата.

"Не се караха. Често се отбивах и не съм забелязал нещо странно. Той имаше добра заплата, само че беше полудял за коли. Сега една, после друга. Той работи вече 20 години тук в един къмпинг. Тя не работеше и в общи линии гледаше децата“, казва 85-годишният мъж.

С него децата е спасявал и 38-годишният съсед Иван. И той се събудил от детския плач.

"Жена ми и аз се събудихме от странен звук. Първо си помислих, че мяучат котки, но бързо разбрах, че плачат деца. Изтичахме от вкъщи. Това, което видяхме на улицата, не е за разправяне. Две от децата лежаха, а другите две седяха с разбити глави. Всичките бяха в съзнание. Плачеха и хълцаха. Майка им само каза, че баща им ги е хвърлил, а тя е спяла. Каза, че първо взел май-малкото момиченце и тя помислила, че го носи в хола, а той го хвърлил през балкона. След това хвърлил и останалите сестричета и малкото им братче“, каза шокиран 38-годишният мъж, като добави, че след като извършил престъплението, бащата тръгнал с колата.

"Качи се в колата и тръгна. Казах му, че жена ми е извикала полицията, но той не реагира“, добави съседът.

Вуйчото на децата, които трябва да преживеят този ад, каза само, че направеното от бащата е „кретенизъм на психично болен, който хвърли децата си от 6 м височина“, пише „Ютарни лист“.

Бащата на децата може да получи до 50 години затвор, но ако се окаже невменяем, ще бъде изпратен не в затвора, а на психиатрично лечение. Мъжът досега не е проговорил пред полицаите.

Доктор Еди Каруз - заместник-директорът на болницата в Задар, в която са били откарани децата, каза, че двете по-големи момиченца са с тежки наранявания, а по-малките деца са пострадали по-малко. Най-тежко ранено е 7-годишното момиченце, което по-късно през вчерашния ден е било откарано с линейка в болница в Загреб.

Осемгодишното момиченце е в интензивното отделение, в съзнание е и е стабилизирано, планирана е операция. Момченцето на 3 г. и момиченцето на 5 г. са с по-леки наранявания и след като им е оказана медицинска помощ, са настанени в детската хирургия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase