Снимка: Pixabay

Нова криза изправи гърци и македонци едни срещу други, като този път спорът е породен от мусаката, съобщава британският в."Таймс".

В публикацията, цитирана от турската телевизия НТВ, се посочва, че кризата възникнала на кулинарен панаир в Германия, където Македония сервирала мусака, претендирайки, че това ястие е неин национален символ.

Гръцки готвачи били шокирани да видят ястието, сервирано под плакат с надпис "Македонската кухня - вкусът на традицията". Гръцки собственик на ресторант разказал, че македонците представяли не само мусаката за свое национално ястие, но също и "гръцкото кисело мляко и гръцкото кафе".

Македонските готвачи обаче настоявали, че "мусаката от векове принадлежи на Македония".

В знак на протест срещу тези претенции собствениците на ресторанти и таверни започнали да споделят снимки на сготвени от тях мусаки, за да изтъкнат гръцката им принадлежност, пише БТА.

"Таймс" припомня, че Атина отдавна възразяваше срещу използването на името Македония като наименование на бившата югорепублика и внушенията, свързани с историческата личност на Александър Велики. Двете страни обаче подписаха през миналата година Преспанския договор, който уреди спора помежду им.

 

Коментари Напиши коментар

94

Анонимен

преди 3 месеца

Нищо гръцко няма на тоя свят.

93

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен

Отн.:...гръцкото кисело мляко...
В един от магазините, където пазарувам тука, продавачите ме посрещат с усмивка и с думите: "Днес имаме българско кисело мляко". Защото аз съм им показала дребния шрифт на опаковката, където пише "Произведено с бацилус булгарикус". Не ми е ясно защо гърците именуват киселото мляко, овчето сирене и други продукти част от кухнята на балканските народи като гръцки.

92

Харпунджията

преди 3 месеца

Мусаката не е гръцка,защото гърците са живяли на п-в Пелопонес само,и през 550г. сл.хр. там не е бил останал нито един елин.После дошли византийците,в по голямата си част бели хора/българи/ тогава други бели не е имало с изключение на германците и персите/иранци/.Та мисълта ми е че в Атина киселото мляко не става,климатът не позволява.Интересно как са правили заливката без йогурт ? С мляко от маслини и лемнче сигурно.