Снимка: Reuters

"С Преспанския договор и неговото прилагане се отвори пътят за по-добро бъдеще на македонските граждани, за забравяне на сънищата от миналото и за Балкани на възможности политическа стабилност които ще бъдат място със свързани съседи, зона на икономически просперитет и модел за интеграция. Споразумението сложи край на епизод на незавършен мир на Балканите", заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от електронното издание на вестник "Нова Македония".

Още по темата

С приемането и прилагането на разпоредбите на споразумението от Преспа, по думите му, победители са гражданите на двете страни, но също и на целия ни регион, пише в. "Труд". Победители са, добави той, и онези, които се противопоставят на споразумението, защото за тях идва момент на просперитет, мир и приятелство.

Заев честити на своя гръцки колега Алексис Ципрас за "победното гласуване на Преспанския договор в парламента", както и на членовете на парламентите на двете страни, "които избраха да дадат своя глас, с който побеждава бъдещето и с който се слага край на страха, който бе смятан за непреодолим".

"Решихме спор, който ни представяха като неразрешим. Моят приятел Ципрас и аз постигнахме споразумение миналото лято. Заедно нашите екипи, водени от външните министри, стигнаха до откровение – всяка страна трябва да даде нещо, така че всеки да може да получи много повече в замяна на това, което е дала. Сега имаме потвърдено истинско приятелство. От днес започваме с още по-голяма сила да сближаваме гражданите и народите на двете страни. Ние вече няма да гледаме на бъдещето като на фатална съдба, а като общ път, проправен с приятелски намерения и ценности, произтичащи от общите европейски ценности", каза Заев в началото на форума "Силна икономика – шанс за всички", който се провежда във Велес.

"Смелите граждани избраха да изгонят призраците от миналото и дадат на света Балкани, от които извират възможности и политическа стабилност, място със свързани съседи, зона на икономически бум, интеграционен модел. И Европа, и светът се нуждаят от стабилност и сътрудничество за решаване на глобалните проблеми, които са и наши проблеми", заключи македонският премиер.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 месеца

До АНЕКС към ДОГОВОРА !
Резултатите от досегашната
работа на българо-македонската комисия, обаче, показват, че македонските
експерти са инструктирани да не зачитат автентичните исторически факти от нашата история.

24

АНЕКС към ДОГОВОРА !

преди 3 месеца

Гърцкото правителство разреши окончателно спора
си със Скопие за античнотото историческо наследство на Македония, докато
българското правителство прехвърли отговорността за изчистване на българското Средновековно и Възрожденско
историческо наследство от фалшификации на експери от БАН и МАНУ.

23

Анонимен

преди 3 месеца

Унгария и Австрия играят някакви игрички със Сърбия и изкупиха медиите в Северна Македония и само плюят по България. Орбан и австриеца са някакви фашисти и се опитват пак да сложат ръка на Босна и Македония.