Снимка: Reuters

"С Преспанския договор и неговото прилагане се отвори пътят за по-добро бъдеще на македонските граждани, за забравяне на сънищата от миналото и за Балкани на възможности политическа стабилност които ще бъдат място със свързани съседи, зона на икономически просперитет и модел за интеграция. Споразумението сложи край на епизод на незавършен мир на Балканите", заяви македонският премиер Зоран Заев, цитиран от електронното издание на вестник "Нова Македония".

Още по темата

С приемането и прилагането на разпоредбите на споразумението от Преспа, по думите му, победители са гражданите на двете страни, но също и на целия ни регион, пише в. "Труд". Победители са, добави той, и онези, които се противопоставят на споразумението, защото за тях идва момент на просперитет, мир и приятелство.

Заев честити на своя гръцки колега Алексис Ципрас за "победното гласуване на Преспанския договор в парламента", както и на членовете на парламентите на двете страни, "които избраха да дадат своя глас, с който побеждава бъдещето и с който се слага край на страха, който бе смятан за непреодолим".

"Решихме спор, който ни представяха като неразрешим. Моят приятел Ципрас и аз постигнахме споразумение миналото лято. Заедно нашите екипи, водени от външните министри, стигнаха до откровение – всяка страна трябва да даде нещо, така че всеки да може да получи много повече в замяна на това, което е дала. Сега имаме потвърдено истинско приятелство. От днес започваме с още по-голяма сила да сближаваме гражданите и народите на двете страни. Ние вече няма да гледаме на бъдещето като на фатална съдба, а като общ път, проправен с приятелски намерения и ценности, произтичащи от общите европейски ценности", каза Заев в началото на форума "Силна икономика – шанс за всички", който се провежда във Велес.

"Смелите граждани избраха да изгонят призраците от миналото и дадат на света Балкани, от които извират възможности и политическа стабилност, място със свързани съседи, зона на икономически бум, интеграционен модел. И Европа, и светът се нуждаят от стабилност и сътрудничество за решаване на глобалните проблеми, които са и наши проблеми", заключи македонският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase