Снимка: архив, Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства ратификацията на договора за името между Атина и Скопие, с който Македония се преименува на "Република Северна Македония", пише електронното издание на вестник Kathimerini.

"Днес се роди Северна Македония и тя ще е приятелска страна, съюзник и поддръжник на Гърция в нейния стремеж към сигурност, стабилност и развитие на региона", написа Ципрас в Twitter.

Македонският премиер също не скри задоволството си от ратификацията на Преспанския договор в гръцкия парламент в петък.

"Честито приятелю Алексис Ципрас, заедно с нашите народи записваме историческа победа. Нека Преспанския договор е вечен, нека са вечни мирът и прогреса на Балканите и в Европа", написа Зоран Заев в Twitter.

"Днес ние пишем нова страница в историята на Балканите. Омразата на национализма, споровете и конфликтите, ще бъдат заменени от приятелство, мир и сътрудничество", добави министър-председателят.

Още по темата

"Бъдещите поколения и в двете страни ще дължат благодарност на депутатите, които, с куража и смелостта си, поставиха основите за бъдеще на мир, солидарност и хармонично съжителство между двата народа", заяви той.

Т.нар. Преспански договор бе приет от гръцкия парламент със 153 гласа "за" срещу 146 "против".

"Днес е труден и тъжен ден за Гърция", заяви от своя страна лидерът на основната опозиционна партия "Нова Демокрация" Кириакос Мицотакис.

"Ще се боря с всички сили, за да облекча негативните последствия, които със сигурност ще се появят заради проблематичното споразумение", увери той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase