Снимка: архив, Reuters

Парламентът на Гърция ратифицира Преспанското споразумение между Атина и Скопие, съобщи агенция АНА-МПА.

Това стана след поименно гласуване. Документът беше одобрен със 153 гласа "за" срещу 146 "против" и 1 "въздържал се".

Още по темата

Управляващата партия СИРИЗА получи в подкрепа на договора от Преспа повече гласове от независими депутати, отколкото очакваше. Заедно с депутати от управляващата партия положителен вот за "Северна Македония" дадоха и 8 независими народни представители. Те заявиха, че подкрепят споразумението със Скопие, което решава един 28-годишен спор в името на "сигурност и стабилност на Балканите".

Опозиционните партии запазиха позиция срещу името "Република Северна Македония" с аргумента, че то нарушава основни закони в гръцката конституция. Депутати си позволиха да издигнат плакат по време на вота с "Охи".

Споразумението беше подписано на 17 юни 2018 г.  В него Гърция и Македония се договориха за новото име на югозападната ни съседка -  Република Северна Македония. Двете страни уредиха също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва за в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция. От своя страна Гърция се ангажира да престане да блокира членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО.

Македонският парламент вече ратифицира споразумението с необходимото мнозинство от две трети.

Преспанското споразумение поставя точка на продължилия десетилетия спор между двете държави за името на Македония, който представляваше основна пречка пред европейската и евроатлантическата интеграция на Македония.

Сега пътят за приемане на Македония в НАТО и ЕС е открит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase