Снимка: архив, Reuters

Председателят на македонския парламент Талат Джафери подписа закона за употреба на езиците, с което албанският става втори официален език в Македония. Джафери съобщи, че снощи е изпратил закона за бъде публикуване в Държавен вестник, с което влиза в сила.

Законът за употреба на езиците предвижда превръщане в законови текстове на конституционните поправки по отношение употребата на езика, който говорят най-малко 20 процента от гражданите на Република Македония, и неговата азбука, съобщиха македонските медии, цитирани от БТА.

Още по темата

Парламентът гласува този закон на 11 януари миналата година, а президентът Георге Иванов отказа да го подпише. Законът отново бе гласуван на 14 март миналата година. Депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ не го подкрепиха.

Световният македонски конгрес /СМК/ ще събира подписи за организиране на нов референдум, на който македонските граждани да отговорят на въпроса: "Съгласни ли сте името на държавата Македония да се промени в Северна Македония?", съобщава вестник "Нова Македония". Ако инициативата бъде подкрепена от 150 000 граждани, Собранието ще бъде задължено да насрочи нов референдсум.

Законодателно-правната комисия и Комисията за политическата система оцениха инициативата на Тодор Петров от СМК като редовна и се съгласиха, че може да започне събирането на необходимите подписи. Петров смята, че гражданите трябва да отговорят на референдум на прецизен и недвусмислен въпрос, за да се провери взетото преди четири дни решение на парламента за смяна на името.

Събирането на подписите ще започне, след като председателят на парламента Талат Джафери изпрати становищата на парламентарните комисии до премиера Зоран Заев и в Държавната изборна комиссия. Няма обаче срок, до който Джафери да изпрати становищата до ДИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase