Снимка: Reuters

Заместник-министърът на вътрешните работи на Косово Изми Зека заяви днес, че след въвеждането на митата от 100 процента върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина косовските власти са подготвили допълнителни санкции срещу Белград, които ще се отнасят до автомобилите от Сърбия, предаде Танюг.

Още по темата

"Категоричен съм по въпроса, че освен митата трябва да се наложат мерки и за автгомобилите. Вече сме подготвили цялата необходима документация за забрана за движение на автомобили от Сърбия", каза Зека в интервю за прищинския сайт "Икономика онлайн", цитиран от БТА.

Зека, който е и член на ръководството на управляващата Демократическа партия на Косово, каза, че партията е била инициатор на въвеждането на митата от 100 процента и че има последователна позиция по този въпрос.

Премиерът на Албания Еди Рама обяви, че границата с Косово ще бъде отворена напролет на принципа на Шенген, съобщава прищинският вестник "Коха".

"Това, което ще направим, е много просто. Приехме целия шенгенски режим, преведен от начало до край, той премина през много подробен технически процес между вътрешните министерства на двете страни, за да бъдат гарантирани всички параметри на сигурността и свободата на движение, без да се поставят под въпрос които и да са гарантирани стандарти, които им даваме като страна, която има полза от либерализирането на визовия режим", каза Рама на традиционния прием за акредитираните в Тирана дипломати.

По-рано Рама каза, че иска граници на принципа на Шенген и с Македония и Гърция, припомня агенция МИА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase