Снимка: Reuters

Водещите турски вестници цитират обещания на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за продължаване на борбата срещу тероризма.

Президентът Ердоган за пореден път вчера изтъкна твърдата си позиция по отношение на борбата срещу тероризма и остро критикува лидера на основната опозиционна партия заради негов призив към турските граждани да излязат на улиците, за да протестират.

Заравяме терористите в окопите, които сами са изкопали, и ще продължим да действаме по този начин, заяви Ердоган, цитиран от в. "Хюриет".

Турските сили за сигурност извършват антитерористични операции в страната и в Северен Ирак, насочени срещу бойците от терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК). В Турция ежедневно се извършват и акции, насочени срещу членове на Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според властите стои зад опита за преврат на 15 юли 2016 г., отбелязва "Хюриет", цитиран от БТА.

Държавният глава говори вчера на церемония по откриването на парка "15 юли" в истанбулския квартал Есенлер.

По време на откриването на парка Ердоган припомни събитията от 15 юли 2016 г., както и смелостта на турските граждани, с помощта на които бе потушен метежът.

Проправителствените издания поместват на първите си страници изявлението на Ердоган, в което той отправя остра критика към лидера на кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу заради негов призив към работниците в страната да излязат да протестират.

Кълъчдароглу отправи призива си към служителите, недоволни от възнагражденията си, на 12 декември. Той заяви, че "работници, които не излизат на улиците, за да протестират, не са работници".

Опозиционният лидер даде пример с протестите на "жълтите жилетки" във Франция. Проправителствената преса в Турция окачестви изявленията на Кълъчдароглу като "скандални".

Турският президент призова вчера лидера на НРП да не насърчава хората към организиране на демонстрации, подобни на протестите за парка Гези през 2013 г. (демонстрациите за парка преминаха в широкомащабни антиправителствени протести, при които се стигна до жертви и хиляди ранени - бел. ред.).

Г-н Кемал, не можете да накарате никого да излезе на улицата. Нека Ви кажа нещо: Тук не е нито Париж, нито Холандия. Ако продължите да отправяте подобни призиви, ще направим необходимото, заяви Ердоган, цитиран от в. "Стар“.

Изданието отбелязва, че церемонията по откриването на парка "15 юли" на практика е преминала в митинг. Изданието пише, че въпреки смразяващия студ на церемонията са присъствали хиляди граждани.

Вестникът цитира кмета на квартал Есенлер Тевфик Гьоксу, който посочи, че за кратко време властите са превърнали района, който е бил военна зона, в красив парк.

На територията на парка има езеро, пешеходни алеи, детски кътове, зони с фитнес съоръжения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase