Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Македонското и българското правителство ще проведат през декември заседание в България, на което съвместната комисия ще се отчете за дейността си, съобщи в македонския парламент премиерът Зоран Заев.

Заев потвърди, че членовете на комисията разговарят и за промяна в учебници, но не уточни за кои учебници става дума, но посочи, че това се прави в духа на приятелството и щом има резултати, парламентът и обществеността ще бъдат информирани, пише plusinfo.mk.

Депутатката от ВМРО-ДПМНЕ Благица Ласовска постави въпроса кои учебници ще се променят.

Още по темата

"Част от комисиите разговарят и за част от учебниците. Веднага, щом има нещо договорено пред институциите на системата, това ще бъде споделено и съобщено на обществеността. Говори се за определени неща от учебниците... български фашистки куршум... които не са в духа на приятелството. Бих искал да изпратя сериозно послание, че това, което се случва с промяната на учебниците в Македония и в България или в Македония и в Гърция, ще бъде в духа на изграждане на бъдещето и трайно приятелство", каза Заев.

Говорейки за България, Ласовска посочи, че европейска ценност е да си признаеш грешката, а да не искаш от съседите да се извиняват за нещо, което не са направили. Македонската депутатка каза, че "всички ние досега сме учили, че българите са окупатори".

"В Прилеп има музей, ще променяме... Нещо, което е безспорен факт. Аз питах кои са тези учебници, а вие се насочихте към историята", каза Ласовска.

Заев репликира, че се прави всичко възможно да се избегнат неприятности и предизвикване на иредентизъм.

"Казвам ви, че може би е информация, че разговарят и за учебници, да, аз знам, че трябва да разговарят за учебници, които в момента в двете държави могат да предизвикат иредентизъм съответно неприятност. Искаме да отстраним това, доколкото е възможно в духа на това приятелство и не е същото дали ще пише български фашистки куршум или ще пише български куршум, ако градим приятелство. Историята си е история и не я променяме", каза Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase