Снимка: архив Reuters

Мигрантите на босненската граница с Хърватия се оказаха изправени пред още една спънка - лошото време, което през последните дни се настани на Балканите след топлата есен, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Наближаващата зима, която носи със себе си хапещ студ и режещ вятър, правят още по-трудни условията на живот на мигрантите, запътили се към Западна Европа, но останали блокирани в района.

Още по темата

Стотици мигранти обитават импровизирани лагери без отопление и удобства. Някои бягат от войни в родните си държави, а други - от бедност, липса на свобода или на надежда за бъдещето.

Един такъв лагер е този в град Велика Кладуша, Северозападна Босна, едва на километър от строго охраняваната граница. Десетки мигранти прекарват дни и нощи там с надеждата да успеят да преминат границата и да влязат в Хърватия, член на ЕС, която се намира само на хвърлей разстояние.

Като член на ЕС Хърватия може да бъде премината по-лесно на път за по-благоденстващи страни, където мигрантите се надяват, че ще намерят работа и ще започнат нов живот. Много от тях прекарват месеци и дори години по пътищата.

След продължителното пътуване мнозина нямат зимни обувки, топли чорапи, шапки и ръкавици. Те се увиват в одеяла, а лицата им едва се виждат. По обяд се нареждат за топло ястие, осигурявано от благотворителни организации. Хранят се сред осеяни с отпадъци палатки, направени от найлон, въжета и кашони. Нощем се събират около огньове, за да се греят или да готвят. Някои казват, че ръцете им са посинели от студ и не знаят какво да правят.

Властите се затрудняват да настанят мигрантите, които пристигат в Босна - страна, която все още се възстановява от етническата война през 1992-95 г. Някои мигранти отказват да отидат в организирани от държавата лагери с надеждата, че може да извадят късмет близо до границата, отбелязва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase