Бойко Борисов. Снимка: МС

"Няма по-добро място от Европейския съюз. И Гърция, като изпадна в криза, кой застана до нея - Европейският съюз. Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС". Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани, съобщи правителствената пресслужба.

"Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера. И колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре за България и Гърция", каза още Борисов.

Той посочи, че някои неща трудно се приемат, както и с десетилетия трупаните исторически конфликти, но дали това е изгодно за бизнеса.

"Не е ли добре да има свързаност София-Скопие, да имате София-Солун, но и Солун-Скопие-Тирана-Белград? Така и бизнесът, и транспортните коридори всеки да ги предпочете там, където му е удобно", каза още премиерът Борисов.

Още по темата

В обръщението си към лидерите от балканските страни той риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия.

"На Бургас да имате кей и вие, а съответно България и Северът да имаме - в Солун и Александруполис", обърна се премиерът Борисов към гръцкия си колега Алексис Ципрас.

Българският министър-председател подчерта, че вече е време да спрем да говорим за Западни Балкани, тъй като Гърция, Румъния, България, които вече са в ЕС, не могат да бъдат изключвани или разделяни в ключови сфери.

Борисов сподели пред форума в Солун идеята Александруполис да бъде свързан с магистрала и да се модернизира жп линията с Бургас, припомни и важни акценти от Четиристранната среща на високо равнище във Варна, на която гост по покана на българския премиер бе израелският му колега Бенямин Нетаняху.

В изказването си министър-председателят Борисов се фокусира още върху важни за региона инфраструктурни отсечки и върху газовата свързаност. "В момента няма нищо, което да ни спира да продължим да развиваме търговските ни отношения, стокооборотите, както и тази свързаност, за която говоря", завърши Борисов.

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал, министри от региона.

Коментари Напиши коментар

245

Само глупости ръсиш

преди 6 месеца

Бойко, какъв точно проблем чакаш да става, че НАТО да ни пази??? За война ли намекваш?? Да не ни набуташ между шамарите, вождеее с тия глупави приказки. България да се забърка в конфликт, който не я засяга.

244

НАТО,

преди 6 месеца

Най- много да ни разделят на три суверенни републики, от, които две едва ли ще са в ЕС, не те е срам !

243

Анонимен

преди 6 месеца

Не съм чул НАТО да е спасявало някого през последните 40 - 50 години. Откакто се помня, тоест.