Никола Груевски и Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Бившият македонски премиер Никола Груевски и председателят на унгарското правителство Виктор Орбан от дълги години поддържат близки отношения. Бягството на Груевски най-вероятно е било организирано от Орбан, възможно е да са сътрудничили и сръбските власти.

Как успя Груевски да стигне до унгарска територия? Това е първият въпрос, който се налага след като експремиерът лично се похвали във Facebook, че е стигнал до Будапеща, откъдето, както казва, "ще остане верен на каузата на Македония". Груевски няма македонски паспорт от юли 2017 г., когато по искане на Специализираната прокуратура му бе отнет от съда като обвинен по делото "Титаник".

Без паспорт, единствената възможност за Груевски би била да премине македонската граница през нелегален пункт.

Първата опция в такъв случай би била Сърбия. Груевски поддържаше близки отношения с президента Александър Вучич още от периода, когато бяха колеги като премиери. Сръбските власти днес мълчат за спекулациите, че Груевски е стигнал до Унгария през тяхна територия. В разговор по телефона със сръбската полиция любезно ни помолиха да изпратим въпросите си по тази тема по електронната поща, но не получихме отговор, пише Дойче веле.

Още по темата

Сценарият за бягството на Груевски, в случай че наистина е избягал през Сърбия, би могъл да се развива по следния начин: преминава с автомобил македонската граница през нелегален пункт, а след това със знанието или може би дори придружаван от сръбските власти до някое от сръбските летища или директно до унгарската граница.

Такъв сценарий би бил трудно изпълним без знанието на висшите политически кръгове в Сърбия.

До Будапеща Груевски може да е стигнал с автомобил, с премиерския самолет на Виктор Орбан или с частна машина на някой от близките му олигарси от някое сръбско летище.

Малко вероятно е Груевски да е преминал и унгарската граница през незаконен пункт, защото от началото на мигрантската криза тя е силно охранявана. Оттук и предположението, че е преминал границата законно с благословията на унгарските власти или я е прелетял.

Връзките на Груевски и Орбан бяха много близки и сърдечни, особено от началото на мигрантската криза през 2015 г. Орбан беше редовен гост и на митингите на Груевски и ВМРО-ДПМНЕ в няколко предизборни кампании в Македония, а унгарското правителство дари телена ограда и помагаше при инсталирането й на границата с Гърция.

Последната среща на двамата бе на 28 септември 2017 г. Никола Груевски посрещна Виктор Орбан в Охрид няколко седмици преди местните избори в страната. Двамата политици разговаряха около три часа, след което Орбан се върна с частен самолет в Унгария.

Тъкмо на тази среща обаче Орбан обеща на Груевски, че може да се подслони в Унгария, ако в Македония го заплашва затвор. Веднага след срещата унгарските медии информираха, че Груевски е получил такова обещание от Орбан. Според техните информации, не само че двамата разработили подробен план за евентуално бягство на Груевски, чийто паспорт вече беше отнет, но и Орбан му посочил свои сътрудници, които биха му помогнали в намерението да напусне Македония и да получи убежище в неговата страна.

Източници на Дойче веле, които познават ситуацията в Унгария, казват, че Орбан няма никаква директна облага от това, че дава подслон на Груевски. Той прави това само, за да помогне на приятел в беда, казват тези източници и допълват, че Орбан е смятан за човек, който държи на думата си.

Партиите на Груевски и Орбан - ВМРО-ДПМНЕ и Фидес, са сестрински консервативни партии и членки на Европейската народна партия.

Да припомним, веднага след местните избори през 2017 г. на летището в Солун бяха арестувани бившите членове на Управлението за безопасност и контраразузнаване Горан Груевски и Никола Бошковски, обвинени по делата в Специализираната прокуратура "Твърдина" и "Таргет". С фалшифицирани български паспорти те се опитаха да заминат тъкмо за Будапеща. Македонската полиция издирваше и тях неуспешно, преди да успеят да избягат от страната в края на юли 2017 г.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase