Снимка: БТА

Бившият македонски премиер е потърсил политическо убежище в Унгария. Това обяви самият Груевски на личната си страница във Facebook. В статуса той посочва и причините да избяга в Будапеща - получавал е смъртни заплахи през последните няколко дни.

Никола Груевски е в неизвестност от петък, когато трябваше да започне да излежава присъдата си за злоупотреба с влияние. От вчера се издирва официално от властите в страната.

Международникът и журналист Николай Коев обаче не вярва, че Груевски е потърсил убежище в Унгария.

"Заев не вярва Груевски да е напуснал Македония. Всичко е в сферата на предположенията. От ВМРО сигнализираха, че се извършват репресии в страната. В мрежите всичко бе иронизирано - появиха се снимки, поезия дори. Това подсказва равнището на политическата култура в Македония. Реално всичко идва от закупуването на един автомобил за 600 хил. евро - Mercedes", обясни още експертът в "Денят ON AIR".

По думите му има доста по-голяма логика Груевски да се е покрил в Турция, въпреки че и там искането на убежище би било трудно.

Той коментира и проведените в Сърбия големи военни учения, с които страната отбеляза 100 години от края на Първата световна война. Коев е на мнение, че западната ни съседка показва сила на фона на нарастващо напрежение с Косово.

Маневрите с името "Век на победителите", включват 8 000 войници, 100 танка и изтребители Миг-29, доставени от Русия.

"По начало това беше едно доста респектиращо учение. От доста отдавна Сърбия не беше правила такова учение. Сръбската армия е в период на сериозно въоръжаване. Те ще получат от Китай безпилотни летателни средства. Те определено разширяват възможностите на своята армия", допълни журналистът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase