Снимка: Reuters

Осъденият бивш македонски премиер Никола Груевски не се яви в затвора "Шуто Оризари" и в неделя, за да започне да излежава двугодишната си присъда за придобиване на луксозен автомобил с бюджетни средства.

Той не е отишъл и на работа в парламента, където заседаваше Комисията по конституционните въпроси, на която той е член, пише македонският "Фокус".

Още по темата

В понеделник представителите на съда ще имат още една възможност да връчат на Груевски решението на съда, че отхвърля иска му за отлагане на присъдата, в случай, че той се появи на съдебното заседание по делото за изборни измами срещу него и други функционери от ВМРО-ДПМНЕ.

Двугодишната присъда на бившия премиер влиза в сила веднага щом получи лично съдебното решение.

Изданието отбелязва, че засега няма следа от почетния председател на ВМРО-ДПМНЕ. Неговият телефон продължава да е изключен, а от партията казват, че твърденията за негово бягство са спекулации и всъщност "Груевски е жертва на политическо преследване".

Груевски получи две години ефективна присъда по делото "Танк" за закупуването на служебния му "Мерцедес" за над 650 000 евро, докато беше премиер.

По делото бившият министър на вътрешните работи Гордана Янкулоска беше осъдена на шест години затвор.

Груевски бе министър-председател в продължение на десет години - от 2006 до януари 2016 г. Той бе свален власт след разкритията за тежки корупционни схеми, натиск върху съдебната система, медиите и бизнеса. Република Македония изпадна в тежка политическа криза в началото на 2015 година, която продължи близо три години. След погрома на парламента на 27-ми април 2017 година в страната бе сформирано сегашното правителство на премиера Зоран Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase