Снимка: Pixabay

Общите избори в Босна и Херцеговина са успешни, тъй като преминаха мирно, спокойно и без сериозни инциденти. Избирателната активност е рекордна – 54% са упражнили правото си на глас. Обстановката в страната се е успокоила и гражданите могат спокойно да отидат до урните. Това каза Любчо Трохаров, бивш посланик на България в Босна и Херцеговина, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Някои от прогнозите не се сбъднаха. Досегашният член на председателството от страна на хърватите Драган Чович беше победен от социалдемократа Комшич, за когото са гласували хървати и бошняци. За Чович са гласували голяма част от хърватите, но той остана втори".

Комшич желае да представлява всички граждани в Босна и Херцеговина и не иска да има етническо разделение в страната, коментира Трохаров.

"Има известна изненада в избора на бошняците. Очакваше се, че изборите ще бъдат спечелени от медийния магнат и лидер на партията „По-добро бъдеще за Босна“ Фахрудин Радончич. Спечели Партията за демократическо действие и нейният кандидат Шафик Джаферович, който е много близък до семейството на Бакир Изетбегович“.

Очаквано Милорад Додик беше преизбран за президент на Република Сръбска, заяви бившият посланик.

„Додик получи подкрепа и от външни сили. Подкрепата дойде предимно от Сърбия, но и непряко от Русия. Руският външен министър Сергей Лавров посети Сараево непосредствено преди изборите, а Додик беше в Сочи на среща с руския президент Владимир Путин“.

Според него Белград инвестира най-много в Додик за запазването му като президент на Република Сръбска.

Додик настоява Босна и Херцеговина да признае анексирания полуостров Крим като неизменна част от територията на Русия, добави той. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase