Снимка: Reuters

Националистическият лидер на босненските сърби Милорад Додик се обяви за победител за поста на сръбския представител в изборите на тричленното председателство на Босна и Херцеговина, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Това е ясна победа и аз обявявам тази победа" над центриста Младен Иванич, заяви Додик на пресконференция в Баня Лука, столицата на босненските сърби. Той добави, че е спечелил 56 процента от гласовете за поста на сръбския представител в колективното председателство.

За останалите две места в председателството победа обявиха водещият мюсюлмански кандидат Сефик Джаферович и хърватинът социалдемократ Желко Комшич.

Около 3,5 милиона регистрирани босненски избиратели имаха право на глас в изборите за председателство и парламент вчера, както и за лидери и събрания на двата автономни района - Република Сръбска и Босненско-хърватската федерация.

Тези избори ще определят дали Босна и Херцеговина ще продължи по пътя към членство в Европейския съюз и НАТО или ще затъне в етнически вражди и разпокъсване, посочва Ройтерс.

Проруският националист Додик неведнъж се е обявявал за отцепване на Република Сръбска и за интеграция със Сърбия. Наблюдатели смятат, че той ще се опита да отслаби Босна като член на нейното председателство, добавя Ройтерс, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase