Снимка: Pixabay

Ниската активност на референдума в Македония далеч не означава, че хората, които не гласуваха, са настроени срещу НАТО или срещу Европейския съюз (ЕС). Същността на референдума остана договора с Гърция, според който трябваше да се промени името на страната. Македонците не се противопоставиха толкова на бъдещата си интеграция в НАТО и ЕС, колкото на отстъплението в спора с Гърция. Това каза Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово, в eфира на Bloomberg Tv Bulgaria.

Бобов посочи, че средствата, които социалдемократите в страната и премиерът Зоран Заев са използвали за достигането на добър резултат не са малко. Сред тях той открои и силната международна подкрепа, изразена в множеството политически посещения в Скопие през последния месец.

“Това показва, че в македонското общество съществуват сили, които се противопоставят на договора с Гърция. Не става въпрос толкова за политическа ориентация, колкото за обществени настроения”.

Гостът добави, че в Македония следва началото на процедурата и консултациите за смяната на Конституцията в страната, за което е необходимо квалифицирано мнозинство от 80 човека, което обаче управляващите нямат.

“Управляващата коалиция разчита на факта, че отделни депутати от ВМРО-ДПМНЕ участваха в референдума и вероятно смятат, че ще успеят да организират този ресурс. Така или иначе те не разполагат с друг”.

Бобев посочи, че при изборите в Македония и гласуване като това на референдума резултатите никога не са реални, защото избирателните списъци в страната също не са.

“Още по време на косовската криза и бежанската вълна Македония издаде над 150 хил. македонски паспорта. Голяма част от тези хора ги няма, друга част от тях са емигрирали. Крайно време е избирателните списъци да се обновят, както и да се направи едно преброяване на гражданите там, за да се знае какво е етническото съотношение в тази държава”.

По тази причина според Бобев вероятно броят на гласувалите е по-висок от обявеното, но все пак в никакъв случай не надхвърля необходимите 50%.

Още по темата вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase