Снимка: Wikipedia

Гражданите трябва разберат какъв исторически и неповторим шанс им се предлага за влизане в ЕС и НАТО, посочват политически анализатори и дипломати, призовавайки народа масово да излезе и да гласува на предстоящия референдум за името, пише вестник "Слободен печат" в материал, който е озаглавен "Македония ще бъде черна, ако не бъде Северна".

Те предупреждават, че ако евентуално референдумът не успее, тогава страната със сигурност ще влезе в отчайваща политическа криза и ще се изправи пред страшни последици, съпътствани от лоши сценарии.

Още по темата

Една от тези последици, обясняват експертите, ще бъде вечното затваряне на вратите за влизане на Македония в ЕС и НАТО, както и силни разделения, които ще се случат между македонците и албанците, но също и раздор, който ще се развие между самите македонци, отбелязва скопският вестник, цитиран от БТА.

Вестник "Вечер" съобщава, че председателят на Европейската народна партия чрез Тwitter е призовал македонските граждани да не бойкотират предстоящия референдум на 30 септември. Народът на БЮРМ ще има исторически шанс да вземе решение за бъдещето на Македония на референдума в неделя. ЕНП винаги е подкрепяла евроатлантическия път на региона, като и това гражданите да използват своето демократично право да изразят мнение и да избегнат бойкот, написал лидерът на европейската десница Джоузеф Доул.

Вестник "Нова Македония" съобщава, че на предизборна проява в Деми Хисар лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски е заявил, че договорът с Гърция е най-лошото възможно решение за Македония. С този документ Заев унижава държавата, а Македония губи името си, променя се конституцията, губи се идентичността, заявил Мицкоски.

Дойде време да внесем Европа и тук, в Крушево, в Македония, заявил македонският премиер Зоран Заев в митинг на коалицията "Излез за европейска Македония", пише вестник "Слободен печат". Заев посочил, че референдумът на 30 септември ще каже ясно в каква посока ще се движи Македония.

Най-накрая нашият народ трябва да стигне до онова, което е най-желано - да бъдем членка на ЕС и НАТО. Не ни е лесно, тъй като трябва да поставим географско определение на името, но получаваме най-накрая вековно признаване на нашия народ и език. Това отваря вратите да имаме достоен живот и да го живеем тук. Убеден съм, че това, което постигнахме с договора с Гърция, е това, което са желали нашите предци. С него получаваме наше парче земя, която е призната от целия свят и никой никога повече няма да ни унижава с БЮРМ, подчерта Заев, цитиран от вестник "Слободен печат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase