Снимка: БТА

Министрите на външните работи на България, България, Румъния и Хърватия - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич, проведоха четиристранна среща в Ню Йорк, на която обсъдиха развитието на европейската интеграция на Западните Балкани и други въпроси от международния дневен ред. Това е втора подобна среща в този формат в рамките на Общото събрание на ООН, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Българският външен министър Екатерина Захариева заяви, че е много важно да се продължи работата с партньорите от Западните Балкани.

"Следващата година е важно да покажем, че ЕС държи на своите решения. Надявам се тогава да започнат преговори за членство с Тирана и Скопие. А и двете страни трябва да покажат, че са готови да извършат реформите", каза Екатерина Захариева, предаде БТА.

На 26 юни т.г. под председателството на Захариева държавите членки постигнаха компромис в Съвета "Общи въпроси" на ЕС и дадоха зелена светлина за бъдещите преговори за присъединяване с Република Македония и Република Албания. "Съветът се съгласи да приеме положително напредъка и да отвори пътя за започване през юни 2019 година на преговори за присъединяване", бе записано в заключенията на Съвета.

Захариева изтъкна важността на референдума в Скопие за споразумението с Гърция, както и необходимостта всички шест държави от региона, които още не са членки на ЕС, да продължат за изпълняват реформите и препоръките, за да има видим напредък.

Министър Мария Пейчинович-Бурич изтъкна, че от последната среща миналата година регионът вече е много променен.

"Ще продължим добрата работа на България по време на нашето председателство на Съвета на ЕС", заяви румънският първи дипломат Теодор Мелешкану.

Министър Никос Кодзиас предложи всички заедно да посетят Скопие и Тирана, за да покажат политическа подкрепа за тези страни.

Министър Захариева констатира, че четиристранният формат е много полезен и предложи той да бъде разширен на всички нива в министерствата от четирите държави.

Коментари Напиши коментар

10

бр.Вини

преди 3 години

Тоа в дясно,ми мяза на,Шишо Бакшишо

9

Анонимен

преди 3 години

Министрите на външните работи на България, България, Румъния и Хърватия - Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич.

8

Анонимен

преди 3 години

ТОВА Е ИЗНЕСЕНО ЗАСЕДАНИЕ.СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ - В АКАПУЛКО.