Снимка: Reuters

Споразумението, което Сърбия подписа неотдавна с европейската гранична агенция Фронтекс, не предвижда откриването на събирателни центрове, Фронтекс не се занимава с това, заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович за днешния брой на белградския вестник "Курир".

Фронтекс се занимава преди всичко със защитата на границите, при това на границите на ЕС.

Още по темата

"Фронтекс може да дойде, ако бъде поканена от Сърбия и тогава ще изпълнява работата си изключително в сътрудничество с нашите полицаи. Това само ни дава възможности и няма никакви опасения, че някой ще дойде да ни окупира, както някои представят нещата", каза Стефанович, цитиран от БТА.

Той припомни, че през 2015 г., когато в Сърбия влизаха и по 85 000 мигранти на ден, Белград поиска помощ от ЕС и в съответствие с постигнатите двустранни споразумения в страната дойдоха полицаи от Унгария, Австрия, Чехия, Франция и други страни, които помогнаха да се контролира и спре мигрантският поток.

"Ако бъдат поканени, силите на Фронтекс ще бъдат разположени предимно на границите с България и Македония", каза министърът.

На 20 септември европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос и Небойша Стефанович подписаха споразумение, предвиждащо служители на Фронтекс да работят съвместно със сръбската полиция.

Споразумението позволява на Фронтекс да помага на Сърбия "в случай на внезапна промяна в миграционните потоци". За да влезе в сила, то трябва да бъде ратифицирано в сръбския парламент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase