Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Македонският премиер Зоран Заев отново разбуни духовете на Балканите. Дни преди предстоящия на 30 септември референдум в Македония той предизвика нов скандал сред съседите.

В интервю от Вашингтон, където беше на посещение, Заев заяви: "Северната част на Гърция е Гърция, западната част на България е България. Няма друга Македония освен нашата“.

Последва гневна реакция от страна на Атина и часове по-късно официалното изказване на македонския премиер звучеше по съвсем различен начин, предаде Bulgaria ON AIR.

Държавната македонска информационна агенция промени думите на Заев така: "Всички знаем, че част от геополитическия регион Македония се намира в Гърция, друга част – в България, а северната част е нашата страна".

По-късно македонската агенция МИА опроверга информация на гръцкия вестник "Катимерини" за намеса на гръцкия премиер Алексис Ципрас, от Атина или от когото и да е за внасянето на корекция в интервю на македонския премиер Зоран Заев.

В интервю за МИА, дадено във Вашингтон след срещата с вицепрезидента Майк Пенс, според "Катимерини" Заев заявил: "Северната част от Гърция е Гърция, западната част на България е България. Това е нашата Македония и на света няма да има друга". Според вестника по-късно, след намеса на Атина, МИА цялостно променила цитата.

"Всички знаем, че днес част от геополитическия регион на Македония е в Гърция, част е в България, а северната част е в нашата страна. Никой никога няма да се опита да отрича нашата Македония. Определението "северна" прави разлика и потвърждаваме, че има региони в България и Гърция, които се наричат Македония", пише "Катимерини".

След извършена проверка МИА съобщава, че е установено, че са направени погрешни интерпретации, за което веднага е направена корекция и коригираното изявление е разпространено до обществеността.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase