снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган разпореди продажбата на имоти и договорите за отдаване под наем да бъдат извършвани единствено в турски лири. Това е пореден опит на властите в Анкара да подкрепят местната валута, която от началото на годината загуби близо 40% от цената си спрямо долара.

Решението, публикувано в турския Държавен вестник в четвъртък, посочва, че вече съществуващите договори за продажба и наем в чуждестранна валута също трябва да бъдат обърнати в лири в рамките на 30 дни, съобщава Ройтерс.

Продажбите и наемите на недвижимо имущество в чуждестранна валута са често срещани в Турция, особено в сектора на търговията на дребно.

Турската лира се обезцени значително заради притесненията за влиянието на президента Ердоган върху паричните политики на страната, както и на фона на поредния дипломатически конфликт между Турция и САЩ, този път във връзка със съдбата на американския пастор Андрю Брънсън, който бе арестуван в Турция по обвинения в тероризъм.

Обявяването на решението, поредното от няколко спорни такива, идва часове преди среща на Турската централна банка, на която се очаква да бъде взето решение за увеличаване на лихвените проценти.

Според проучване на Ройтерс те ще бъдат увеличени с между 225 и 725 базисни пункта.

 Продължението на материала четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase