Снимка: архив, Reuters

Възрастните шофьори в Гърция на възраст над 74 години трябва да си "опреснят" знанията за правилата за движение, за да могат да продължат да шофират, съобщава агенция АНА-МПА.

Според новия правилник за движение по пътищата водачите над споменатата възраст трябва да подновят книжката си, като докажат, че могат да управляват превозно средство и да паркират, както и че имат необходимите рефлекси.

В циркулярно писмо до компетентните органи Министерството на транспорта разпорежда да бъде спряно движението по улиците на водачи, които са загубили рефлексите си и са в повишен риск да предизвикат произшествия.

Според министерското решение водачите трябва отново да положат изпит, щом навършат 74 години, и да повтарят тази процедура на всеки три години, наред с медицинските удостоверения, които трябва да представят. Навършилите 80 години трябва да се явяват на изпит на всеки две години, пише БТА.

Възрастните шофьори ще полагат само базов изпит за управление на моторно превозно средство, а не пълния изпит, предвиден при първоначално придобиване на правоуправление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase