Снимка: Reuters

Стачката на гръцките моряци блокира на островите хиляди български туристи. За 24 часа е прекъсната връзката с островите, като не се движат фериботите и товарните кораби.

Българските туристи, които приключват почивката си, не могат да отпътуват днес. Малко от тях успяха да си осигурят място в последните фериботи преди моряците да започнат стачката.

Повече от 200 хиляди пътници, сред които и много българи, бяха купили места за фериботите днес, но стачката ги принуди да останат на островите и то без гаранция, че ще успеят да намерят място в първите кораби утре.

Още по темата

В пълна безизходица са туристите с кемпери и каравани, защото за тях местата са ограничени. Някои от тях ще се наложи да чакат с дни, пише кореспондента на "24 часа" от Гърция.

Няколко фериботни компании пускат утре допълнителни кораби, но не по всички направления. Проблемът е комплексен за туристите, които пътуват с ферибот от остров към някое гръцко летище. Те се опитват не само да си осигурят място за ферибота, но и да намерят билет за самолета след това.

Круизните кораби не акустират днес на гръцки острови, а тези, които са на котва, променят програмата си въпреки недоволството на пътуващите.

Стачката на гръцките моряци и пристанищни работници доведе до огромни щети за туризма и бизнеса. На котва остават и всички търговски кораби, като някои от тях транспортират бързоразвалящи се хранителни продукти.

Шофьорите на ТИР-ове също са в безизходица, принудени да чакат едно денонощие по пристанищата. Български камиони има на портовете Игуменица и Патра, които изчакват да премине стачката, за да отпътуват към Италия.

В обратна посока, от италианските пристанища към Гърция, фериботите се движат по разписание.

Припомняме ви, че синдикатът на моряците в Гърция премина към стачни действия след продължителни и безрезултатни преговори с работодателите и правителството.

Исканията им са за 5% увеличение на заплатите и подписване на колективни трудови договори, както и отмяна на закони, които намалиха пенсиите на работещите в морския транспорт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase