Снимка: Bulgaria ON AIR

Видео 10.08.2018

Рекорден спад: Турската лира се срина спрямо долара!

Нов рекорден спад на турската лира спрямо американския долар. Тя вече се търгува за над 5,4 лири за долар.

Причината – неуспешните преговори между американски и турски представители около наложените американски санкции срещу двамата турски министри на правосъдието и на вътрешните работи, в началото на месеца.

Още по темата

Рестрикциите са заради задържането от Анкара на американския пастор Андро Брансън. Спадът на валутата започна в началото на седмицата. Пазарният шок донесе трус и на потребителите в Турция. Цялата ситуация се отрази негативно и на продавачите, предава Bulgaria ON AIR.

Пастор Андрю Брансън, който беше задържан преди година и половина в Турция, е обвиняван за връзки с терористични организации.

Турските политици не коментират случващото се на валутните пазари, но обикновените турци смятат, че обтегнатите отношения между двете страни не са единственият проблем.

През тази година лирата загуби почти една четвърт от стойността си. Анализатори отдават това на желанието на Ердоган за по-голям контрол над паричната политика на страната.

Изгледи икономиката на Турция да се върне към разцвета си няма. Инфлацията е почти 15 процента, а охладнелите отношения между Анкара и Вашингтон едва ли ще се подобрят скоро.

 

Коментари Напиши коментар

163

Solar Power

преди 7 месеца

До 157
Китай дори изкупува долари за да си държи валутата ниска (за да имат добър печеливш износ) за разлика от Турция където 1 човек мисли,че разбира и знае от всичко. Може да е добър политик или добър в нещо друго, но няма как да си и добър икономист и добър художник ..... С всяка стъпка грешат. И това с призива да си продадат доларите е още по смешно :) В крайна сметка като искат да си купят петрол или да връщат дълга ще им искат долари или евро :) Дори и руснаците ще искат долар/евро

162

Русомраз

преди 7 месеца

Султана май ще види скоро къде cepaт гладните?
Така става с всеки който се заиграва с чебурашките!

161

Анонимен

преди 7 месеца

Знаете ли, че префи години пиратите са грабили и са давали 50% от вдичко на кралицата ук, някой да коментира? Как е станала империя.