Снимка: архив Reuters

"Приключихме с превратите" (в. "Стар"), "Светът да види, изменниците да се страхуват" (в. "Сабах"), "Този народ е гарант на демокрацията" (в. "Хюриет"), "Отрязахме пипалата на октопода" (в. "Акшам") - това са някои от заглавията в турските вестници тази сутрин.

Местният печат извежда различни акценти от вчерашното честване на втората годишнина от опита за преврат на 15 юли 2016 г., предава БТА.

Още по темата

"Сабах" посочва, че събитието е било отбелязано със зрелищни чествания, а "милиони" са се стекли снощи редом с турския лидер Реджеп Тайип Ердоган на моста над Босфора, който след преврата бе наречен "Мост на мъчениците" заради събитията, разиграли се там в нощта на 15 юли 2016 г. Мостът даде началото на съпротивата срещу пучистите.

"Гражданите, които се стекоха към площадите във всичките 81 окръга, почетоха в Деня на демокрацията и националното единство мъчениците, подложили гърди пред куршумите на превратаджиите", пише "Сабах".

Според "Миллиет" стотици хиляди са почели героите на онази нощ, в която мирни граждани се опълчиха на превратаджиите, някои с цената на живота си. Хората, облечени в червено и бяло - цветовете на националния флаг, изпълниха моста и "показаха на целия свят, че героите, написали епопеята от преди две години, няма да бъдат забравени", отбелязва изданието.

"Съсякохме пипалата на октопода, отгледан от проклетника в Пенсилвания, така да се знае", заяви турският президент Ердоган, обръщайки се към множеството. "Ще продължим борбата, докато и последният гюленист не даде сметка" за деянията, каза още той.

"Затворихме ерата на превратите, така че никога вече да не бъде отваряна. Докато този дух от 15 юли е жив по тези земи, няма да има сила, която да отклони Турция от нейния път", категоричен бе Ердоган.

"Тюркие" пише за "потоп от хора" на моста над Босфора. Откриването на програмата за честването на Моста на мъчениците започна с четене на Корана. Всичките 251 жертви на преврата бяха упоменати. Ердоган вървеше редом до близки на жертвите и оцелели, а мостът не успя да събере цялото множество, стекло се за събитието, обобщава обстановката вестникът.

"Поста" посочва, че снощи, по време на честването на годишнината, в Турция е било като ден, след като в един и същи час хората от всички 81 окръга са се стекли на площадите. Вестникът публикува снимка от моста над Босфора, осветен от фенерчетата на телефоните на събралото се множество.

"Дирилиш постасъ" отбелязва, че "книгата с превратите е затворена", като информира, че в деня на втората годишнина от събитията на 15 юли 2016 г. са били публикувани седем президентски указа. Сред тях най-интересният е този, отнасящ се до Генералния щаб на армията, посочва изданието. Той предвижда, че ГЩ и трите вида въоръжени сили вече ще бъдат на подчинение на президентството. По този начин "турският президент Реджеп Тайип Ердоган отмъсти на всички онези държавни изменници, които през 1876 г. убиха (султан) Абдул Азис, през 1909 г. детронираха (султат) Абдул Хамид (Втори), през 1960 г. обесиха Аднан Мендерес, през 1971 и 1980 г. потъпкаха националната воля, на 28 февруари извършиха преврат срещу Ербакан, а на 15 юли се опитаха да заграбят властта", отбелязва вестникът, напомняйки за дългата история на вмешателства и преврати още от времето на Османската империя.

По повод на обнародваните президентски укази опозиционният "Джумхуриет" пише "Сараят стана държава", визирайки президентския дворец. Друго опозиционно издание - в. "Айдънлък" - шеговито нарича Висшия военен съвет "Висш безвоенен съвет", намеквайки за промените, въведени в структурата на тази институция. Занапред тя ще бъде председателствана от президента, а членове на съвета стават министрите на отбраната, правосъдието, външните и вътрешните работи, хазната и финансите и образованието, както и началниците на ГЩ и на трите вида въоръжени сили, гласи един от указите на Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase