Снимка: Facebook

Сърбин на 72 години от Ниш публикува обява в социалната мрежа, че продава единия си бъбрек, за да плати задълженията си за ток.

Стоядин Митич каза пред агенция Бета, че вече е получил 4-5 предложения и със сигурност ще приеме някое от тях, защото това е единственият начин да осигури отново за семейството си ток, който им е спрян от месец.

Най-високата "оферта" за неговия бъбрек, получена до момента от Митич, е за 6000 евро.

"Знам, че у нас продажбата на органи не е разрешена, но официално ще бъда донор. Съпругата и дъщеря ми са уплашени от решението ми, съзнавам и аз риска, но няма да се откажа. Нуждата му принуждава", обясни Митич.

Мъжът каза, че пенсията му е 17 000 динара /1 евро = 118 динара/, а тази на неговата съпруга, която е тежко болна от астма, е 12 000 динара.

"За някакво уж незаконно потребление "Електродистрибуция" ми иска 177 000 динара, а над 200 000 динара ми трябват, за да ми пуснат отново тока. Нямам тези пари, а няма да разреша съпругата ми да си отиде. Никога не се знае кога ще й потрябва инхалатор, а как да го използва, като нямаме ток", казва Митич.

Той обясни още, че мъките на семейството му са започнали през 2013 г., когато подписал споразумение с "Електродистрибуция" за изплащане на старите задължения на вноски. "Макар че тогава платих всичко, което трябваше и изпратих искане до "Електродистрибуция", те не дойдоха да ми пуснат тока и трябваше сам да направя това. Редовно си плащах потребената електроенергия, докато на 21 май не дойдоха и ми свалиха електромера заради незаконно потребление и ми изпратиха сметка от 177 000 динара", каза Митич.

Той е внесъл жалби в "Електродистрибуция" и в съда, но жалбите му са отхвърлени, пише Б92.

Жена от същия квартал в Ниш пък обяснява, че токът на семейството й е пуснат по съдебно нареждане – временно, за две години, защото дъщеря й е диабетичка на инсулин. "Когато мине това време, не знам какво ще правя. Мисля да предложа за продажба око, то струва повече от бъбрека, само да платя това, което "Електродистрибуция" иска от мен", каза Аница Зекич Аметович. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase