Снимка: архив, Reuters

Македонският парламент насрочи за 5 юли заседание, на което ще гласува за втори път за ратификация на договора с Гърция, с който страната се преименува на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Това бе договорено днес на координационна среща на председателя на парламента Талат Джафери с председателите на парламентарните групи.

Още по темата

Парламентът гласува за ратификация на договора с Гърция на 20 юни с 69 гласа "за" и 40 "против". На същата дата той беше подписан от Джафери и изпратен на президента Георге Иванов.

Миналата седмица парламентът бе уведомен официално от президента, че той няма да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на договора.

Според македонското законодателство на второ гласуване на закона ще се необходими гласовете на 61 депутати. Ако парламентът гласува повторно за ратификация на договора, държавният глава е длъжен да го подпише.

На 29 юни Талат Джафери каза, че ако президентът Георге Иванов отново откаже, ще се приложи едно и също решение и за договора, и за закона за употреба на езиците /с който албанският става втори официален език в страната/, постигнат от същата съдба. Едно от тези решения е те да бъдат изпратени в Държавен вестник без подпис от президента Георге Иванов, пише БТА.

Джафери подчерта, че парламентът трябва да прилага своите решения, а тези, които имат съмнения за законите, могат да се обърнат към Конституционния съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase