Екатерина Захариева. Снимка: Reuters

За първи път от 2015 г. снощи Съветът на ЕС прие заключения за разширяване. Това отбеляза на пресконференция след продължителните преговори по решенията, свързани с Македония и Албания, вицепремиерът Екатерина Захариева.

Няма да крия, че не беше лесно, посочи тя. Взехме решение, изключително добро за цяла Европа, не само за страните от Западните Балкани, а и за гражданите от региона. Това решение не само ще повиши доверието в ЕС, а показваме, че изпълняваме ангажиментите, които сме поели към гражданите в този регион и европейската перспектива на страните от Западните Балкани не е само декларации. Това е само началото, процесът започва тепърва, има много работа за вършене, добави вицепремиерът.

Още по темата

По нейните думи заключенията дават много ясна времева перспектива, конкретен график за двете държави. В отговор на въпрос тя коментира, че предварително е имало много надежди, но взетите решения от Съвета на ЕС по общи въпроси са по-добре от нищо. Тя поясни по повод на предварителните очаквания за започване на преговори с Тирана и Скопие незабавно, че обичайно 6-7 месеца след решение на Съвета процесът на преговори може да започне. Лично бих искала да видя по-смело решение, но снощното решение бе прието изключително трудно и е огромна стъпка към европейската перспектива на двете страни, коментира Захариева.

Съветът на ЕС прие снощи заключения, според които предлага начало на предприсъединителни преговори с Македония и Албания от юни догодина, както и първо заседание на преговарящите до края на 2019 година. Очаква се това предложение да бъде утвърдено от Европейския съвет по-късно тази седмица, припомня БТА.

Началото на преговорите се обвързва с няколко условия, сред които съдържанието на следващите доклади на Европейската комисия за напредъка на двете страни по пътя на реформите. Дипломати коментираха неофициално, че сред целите на поставените срокове е началото на преговорите да се състои след изборите за Европейски парламент през май догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase