Снимка: Reuters

На продължилия час и половина митинг срещу промяната на името на Македония протестиращите поискаха оставката на правителството, предава Макфакс, цитира "Фокус".

От трибуната пред Събранието демонстрантите поискаха оставката на правителството, защото според тях е нелегитимно, обвиниха директора на Бюрото за обществена сигурност и поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, заради употребата на сълзотворен газ и шокови гранати на миналите протести. 

Те призоваха за мирни протести, а заради инцидентите, които са се случили на предишните протести, за които смятат, че са провокации, на съботния протест са поискали наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

На трибуната се изказаха хора от народа, нямаше политици. Организаторите от "Младите за Македония" пуснаха видео съобщение от пострадалата от шоковите гранати актриса Арна Шияк, от внука на Никола Карев, който носи неговото име и фамилия, от внучката на Гоце Делчев - Катерина Трайкова Делчева, от анализатора Джейсън Мико и от евродепутатката Марияна Петир. Всички те подкрепиха протестите за името и казаха, че хората трябва да решават за македонската самоличност.

Тази вечер от множеството пред парламента президентът Георге Иванов получи подкрепа за отказа да подпише споразумението с Гърция за промяна на името. Тълпата скандираше името му няколко минути.

"Комитите" на Вардар (Скопие) на протеста пристигнаха с факли и знамена, а между демонстрантите бяха и фенклубовете "Шкембари", "Царете" и "Фемили Аеродром". 

Организаторите посочиха, че целият македонски народ трябва да последва примера за обединение на феновете и да се обедини в защита на името.

Протестът завърши с песен на Тоше Проески.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase