Снимка: Кадър Bloombergtv.bg

"Много е важно, е че премиерът Борисов е промоутър на развиването на нови отношения на Балканите, които включват европейските ценности". Това обяви зам.-генералният секретар на ВМРО-ДПМНЕ Петър Богойески в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Той допълни, че когато ВМРО-ДПМНЕ стане управляваща партия в Република Македония, се надява да задълбочи отношенията си с Република България, не само на партийно равнище, но и в останалите области - икономика, бизнес, в образование, науката и политика.

Богойески разказа, че след свалянето на Никола Груевски от лидерския пост във ВМРО-ДПМНЕ, за партията е започнал нов период.

"С избора на новото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и новият председател г-н Мицковски, се създаде пространство за интеграцията на идеи и на хора, които желаеха да се демократизираме, реформираме и модернизираме. ВМРО-ДПМНЕ се намира в период на преход във вътрешнополитически план", каза македонският политик.

Той обясни, че като опозиция ВМРО-ДПМНЕ са притиснати  от близкото минало, от една страна, а от друга страна са под натиск от правителството на СДСМ.

"Сега сме пред един много важен момент, когато във ВМРО-ДПМНЕ ще бъде приет новия статут на партията ни. С него въвеждаме европейски практики, част от които заимствахме от нашата партия - партньор в България ГЕРБ, с която сме членове в ЕНП. Също така използвахме принципите от германската CDU и Австрийската Народна Партия на премиера Курц", каза още Богойески.

Той се надява с влизането в сила на новият документ да може да започне новият демократичен период във ВМРО-ДПМНЕ.

"На последните избори в Македония, всички партии изгубихме", каза още политикът и отчете отлив от 12 000 избиратели от ВМРО – ДПМНЕ.

"Започнахме да прилагаме нови политики в дейността на ВМРО-ДПМНЕ, които я върнаха в парламента на страната. Участваме в конструктивен диалог с властта в Скопие, свързано с най-важните въпроси от дневният ред на страната".

Партията е дала директната си подкрепа за евроатлантическия път за развитие на страната.

"За нас този път е безалтернативен. Новата политика, която следваме, вече се забелязва от международните фактори, и се надявам, че и в Република България се вижда.  Връщайки доверието към себе си, ВМРО-ДПМНЕ ще може да стане важен партньор за формирането на следващото правителство в Република Македония. Надяваме се, че ще успеем да наложим ВМРО-ДПМНЕ като сериозна алтернатива на правителството на Република Македония", каза Богойески.

Той коментира какви трябва да бъдат отношенията между Република България и Република Македония, казвайки че те се развиват на две нива – партийно, визирайки политическия партньор на ВМРО-ДПМНЕ в България - ГЕРБ, и на междудържавно ниво.

"Процесът на преход във ВМРО-ДПМНЕ по отношение на България е обременен от миналото. Този процес обаче означава да се промени и манталитета и мисленето на политиците в страната спрямо България. ВМРО-ДПМНЕ подкрепя задълбочаването на отношенията на Република Македония с всичките й партньори от ЕС и САЩ, в това число и с Република България. С времето ще започне да намалява негативният тон спрямо България.", каза още политикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase