Снимка: Reuters

Европейската комисия препоръча започването на преговори за членство в ЕС с Македония и Албания. За Скопие това е поредна покана, докато Тирана за първи път получава зелена светлина.

Решението на Комисията ще стане факт, ако страните членки единодушно възприемат оценката за изпълнение на нужните критерии за започване на преговорите. В момента Брюксел преговаря само със Сърбия и Черна гора, които имат обещание от настоящия шеф на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да ги приключат около 2025 г.

Брюксел обяви, че всички балкански държави запазват европейска перспектива и че в различна степен са напреднали в евроинтеграцията, но въз основа на анализа на точни критерии – Македония и Албания са заслужили да преминат към следващия етап.

В момента ЕС преговаря за членство с Черна гора, Сърбия и Турция, докато Босна и Косово са само потенциални кандидати.

Според годишния доклад на Комисията решаващо за одобрението на Македония е запазването на темпа на реформи. За Албания се посочва, че решаващ ще е напредъкът по върховенството на закона и оценяването на съдии и прокурори. За да помогне на двете страни и да убеди държавите членки да отворят преговорите, Еврокомисията обещава да приложи "подсилен подход" по преговорните глави, свързани с правосъдието, сигурността, свободите и основните права.

В същото време преговорите с най-старата кандидатка за еврочленство – Турция, остават замразени. Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан изрази съжаление, че през миналата година "Турция продължи да се отдалечава с гигански крачки от ЕС", като подчерта, че това е особено видимо по отношение на спазването на върховенството на закона и на човешките права. 

Той не даде никаква надежда за подновяване на преговорите за членство, които бяха преустановени след неуспешния опит за преврат през 2016 г. В същото време Хан заяви, че Брюксел ще продължи да гледа на Анкара като "ключов стратегически партньор" и ще си сътрудничи в области от общ интерес. Той посочи като такава миграцията и подпомагането на 3,5 млн. сирийски бежанци, намиращи се в Турция.

Френският президент Еманюел Макрон, който говори по-рано днес пред Европейския парламент в Страсбург, заяви, че европейската перспектива пред Западните Балкани трябва да бъде запазена, защото в противен случай те могат да създават рискове за сигурността на Европа, ако се сближат прекалено с Русия или с Турция. Той обаче даде да се разбере, че "перспективата" и членството са различни неща и че ЕС първо трябва да реши собствените си проблеми преди да се разширява с допълнителни членки и така допълнително да усложнява вземането на решения в ЕС.

Темата беше обсъдена от европейските министри, които се събраха за редовно заседание днес в Люксембург. Белгийският външен министър Дидие Рейнолдс коментира, че преговорите с Турция са замразени и ще останат във фризера докато "в Турция не бъдат направени редица промени".

Македонският премиер Зоран Заев коментира в Twitter, че решението на Комисията приближава със стъпка страната му към европейското членство и постигането на икономическите стандарти на ЕС. Скопие е кандидат за ЕС от 2005 г., но не може да започне преговори заради блокадата на Гърция по името.

За започване на преговори за членство е необходимо единодушно разрешение от държавите, които са вече в ЕС.

Коментари Напиши коментар

13

Честито, инатливци !

преди 4 години

Истината е, че София дърпа нагоре Скопие и му помага безкосристно по всички линии. Ако Скопие откликваше на тази помощ с 20% честност и добронамереност към България, щеше отдавна да е изпреварило Черна Гора и Сърбия по пътя към ЕС ! За жалост менталното увреждане на мнозинството им е толкова голямо, че то не е в състояние да се раздели с лъжата за "македонската идентичност" на българските им възрожденци и ВМРО дейци от географска област "Македония".

12

Анонимен

преди 4 години

Оо да и още ще се напънат да вкарат в еврокочинката ами нали англия се маха кой ще им плаща на червените бо.клуци в съюза.

11

Анонимен

преди 4 години

Едната дори не е държава, другата - мафиотска организация известна в цял свят като център на търговията с органи... Значи това няма нищо общо с ЕС....