Снимка: МС

Общ преглед
Пътят на Косово към Европа е единственият възможен и той е синоним на мир и стабилност. Около това мнение се обединиха премиера Бойко Борисов и президента на Косово Хашим Тачи по време на посещението на българския министър - председател в Прищина.
Още по темата

Двама посочиха още, че увеличаването на инвестициите в региона и развитие на свързваща транспортна и дигитална инфраструктура означава по-добър и достоен живот, повече мир и перспектива, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бойко Борисов коментира, че за 10-те си години независимост Косово е постигнало видим напредък и е на правилен път.

Той обаче подчерта необходимостта от разрешаване на двустранните проблеми, преди да се говори за реално членство в Европейския съюз.

"Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да води народите си, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи", каза Борисов.

Той изрази очакване, че Прищина и Белград, Атина и Скопие ще продължат диалога помежду си, за да открият пътя си напред към ЕС и НАТО.

"Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател.

Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

Пътят към Европа е единственият път за Косово, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея.

"Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог", коментира Борисов като посочи, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.

Коментари Напиши коментар

17

Кирил

преди 1 година

значи може да се признае отцепването на косово от сърбия , а крим от украйна не ? на какво основание ? защото едното е удобно на сащ а другото - не ! айде някой от много големите умове да каже и обясни каква е разликата !

16

demograph

преди 1 година

София Скопие Тирана днес е стратегическата ос на мира на Балканите изцяло в интерес на България. Сърбия Гърция е вечната, зловещо антибългарска и проруска прокоба.

15

ДВА ТЪМНИ БАЛКАНСКИ

преди 1 година

СЪБРАХА СЕ!!! ДВАМАТА ОТКРОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ДОКАЗАНО! И КАК СА СИ ЛИКА ПРИЛИКА. И КОЛКО ЩАСТЛИВ Е БОКО ПРИ БРАТА СИ ПО ОРЪЖИЕ - ДВЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА ХАМЕРИКАНСКА МОНЕТА, СА СИ УБИЙЦИТЕ И АМЕРИКАНСКИ МЕКЕРЕТА. БОЖЕ, БОЖЕ, КОГА ЩЕ СИ ПРИБЕРЕШ ВЕРЕСИИТЕ??? ТЪМНИ БАЛКАНСКИ СУБЕКТИ.