Снимка: Pixabay

Военната операция "Маслинова клонка" срещу кюрдите в Сирия не е изненадваща. Това каза международният анализатор Мартин Табаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самото име на операцията бе обяснено от турския премиер по много любопитен начин - маслината била референция за защита и протекция за местното население, а клонката била евфемизъм на пръчката, която щяла да остане за терористите или за това, което Анкара разбира под терористи кюрди и ислямска държава. друг е въпросът дали подобно слагане на общ знаменател на кюрди и ислямска държава е коректно".

Това, което провокира турската държава, бе, че по-рано този месец САЩ обавиха, че подготвят и тренират кюрдски и арабски бойци в Северна Сирия, които заедно да направят нещо като граничен контрол. Става дума за общо 30 000. Тази протоармия бе разбрана от Анкара като пряк риск за тяхната национална сигурност. Това може би преля чашата на Турското търпение и те навлязоха в този регион.

Щеше ли да предприеме тези действия Ердоган, ако нямаше картбланш от Русия? Защо Русия се съгласява на тези действия, след като тя като цяло подкрепя кюрдския фактор в региона?

"Руската държава се опитва да балансира все по-голямото иранско влияние в Сирия, прокарвайки турско такова. От друга страна за Русия винаги е добре дошло вкарването на напрежение между Турция и САЩ, което се случва посредством кюрдския фактор. Не на последно място Москва наказва кюрдите, заради нарастващото военно сътрудничество, което те имат със САЩ".

Какви са шансовете за една бъдеща среща между Ердоган и европейските лидери във Варна? Как оценява Турция приоритетите на българското председателство? Трябва ли да очакваме развръзка от срещите в Давос по отношение на разрешаването на казуса с името на Македония? Кой има по-добър подход спрямо Скопие - София или Атина? Ще успее ли наистина форумът в Давос да възвърне блясъка си и как би могло да се случи това? Какви са най-големите рискове, свързани с външната политика на Тръмп? С изстиването на физическата територия, която ИДИЛ владееше, ще изчезне ли тероризмът като нагласа, логистика и организация или ще стане дори по-трудно уловим?  

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 5 години

ердо поиска разрешение от Господаря в Кремъл и сега се ежи, защото Господарят му е пуснал фандък. Но такива като ердо са обречени цял живот да лазят, а в къщи да говорят гръмки думи...

34

пенко

преди 5 години

Странен е въпросът за съгласието на Русия с турската "атака" !" Армията" на сирийските кюрди -"милиции" и СДС са производно на САЩ и негов "уред" за влияние в региона , ама "ядец" , че се уапат по гъ..зо !!! Пише се / от жур-на -гъ.зците/ за : американски военни бази в североизточна Сирия ,южно от Дамаск и на границата с Ирак - какво е това бе ...-АГРЕСИЯ ПРИЗНАТА ОТ ООН ??? ЕЕЕ...ИДВА "ВИДОВ ДЕН " / 15.06.2000 + ГОД./!!!

33

Анонимен

преди 5 години

А колко аскера ще дадат фира, кюрдите са корави и Откачалкото Ердоган ще има много изненади, бая турчуляк ще изтрепат. А накрая и той ще гушне букетчето. Който нож вади от нож умира!