Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не може да има спокойна Европа с неукротени, неспокойни, непроспериращи Западни Балкани. България и Македония дават един добър пример за двустранно сътрудничество, за спокойствие в отношенията, за търсене на взаимната полза и за спазване на генералната посока - за търсене на окончателна интеграция на Македония в международните структури. Това каза д-р Боби Бобев от Института за балканистика с център по тракология и бивш дипломат от кариерата в ефира на Bloomberg TV BulgariaГостът коментира договора между България и Македония и показно убийство в Косово на лидера на партия "Сърбия - демокрация и справедливост" Оливър Иванович.

Договорът между България и Македония е позитивен знак за българо-македонските отношения и за цялостната обстановка на Балканите. По начало сключването на този договор е оценявано така и в двустранен план, и в международните структури, коментира събеседникът. Той обаче добави, че не трябва да се бърза с фанфарите около този договор и въпреки че вече следващата стъпка вече е направена - ратифицирането на договора. 

"Веднага правят впечатление две неща - едното е със сигурност броят на гласовете, с които бе одобрен договорът от Парламента в Македония - 61 депутата от 120. Половината депутати практически не одобриха. Това е част от политиката на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМН, която се противопоставяше на този договор и считаше, че по този начин се нарушават македонските интереси".

А нашият парламент даде единодушно своя позитивен вот и това беше очаквано с оглед на факта, че ние сме хората,  които години наред настояваха този договор да се подпише, каза още Бобев. Особено важно според него е, обаче, той да се реализира. "Нека бъдат направени стъпки, които водят към реализация на добрите намерения, но при всяко едно положение ратификацията на договора е положителна крачка, както за целия Балкански регион, така и за самата Македония".

По повод показно убийство в Косово на Оливър Иванович гостът каза, че Иванович "бе една много интересна личност, един неортодоксален политик", но "неговата звезда на политическия небосклон" залязваше и за това е "пресилено да се търсят политически мотиви" и вероятно е дело на организираната престъпност. Гостът обясни, че в Северно Косово "диктатурата на организираната престъпност беше съвсем очевидна" и че Иванович доста остро се е противопоставял на двувластието, водещо до безвластие.

Защо е толкова проблемна, толкова години, тази "съвсем малка територия, която е около 1% от територията на България"? Защо е наричана "бастион на балканската мафия"?

Какъв може да бъде приносът на България в уреждането на проблемите на Западните Балкани по време на европейското председателство и напред във времето? Готови ли са Западните Балкани за членство в Европейския съюз?

Вижте повече във видеото

Коментари Напиши коментар

9

До македонскит братя

преди 5 години

Дано , въпреки десетилетно наслояваната антибългарска пропаганда, народът на Р. Македония добре проумее и трайно осмисли безкористната и неоценима помощ, която получава от България във всяко критично за него историческо изпитание !

8

Анонимен

преди 5 години

Косово е 1% от територията на България?Ало, филтрирайте си приказките малко.

7

Анонимен

преди 5 години

Дано Северозапада се отдели от тази тракийско-шопарска дупка.