Протестът на късите панталонки. Снимка: Reuters

За младите, либерални жени в голям модерен град като Истанбул свободата и равнопоставеността са нещо естествено. Макар управляващата Партия на справедливостта и развитието неизменно да твърди, че не се меси в начина на живот на хората, много туркини се чувстват едва ли не задължени да се нагаждат към все по-консервативния начин на живот.

Турският град Измир е пъстър и свободен. Там жените носят къси поли и цветя в косите вместо забрадки. Градът е трън в очите на президента Ердоган и неговата "нова Турция", пише "Зюддойче Цайтунг".

Например Пинар, която не желае да посочва фамилното си име. Тя работи в частна фирма в Истанбул и често е нападана вербално и физически, разказва младата жена. Което ѝ тежи:

"Например когато вечер излизам и ползвам обществения транспорт, слагам червило на устните си едва след като стигна в заведението, в тоалетната", разказва Пинар. Вече не смеела да слага по-ярко червило, а през лятото винаги носела със себе си жилетка, за да покрива раменете си.

Бусе, която следва в Истанбул, също смята, че особено за жените животът от ден на ден става все по-строг. Всеки има право да се облича както иска. Жените не бива да бъдат нападани само защото се възползват от това право, изтъква тя.

От вербални към физически атаки

Изявленията срещу свободния начин на живот на жените зачестяват. Неотдавна теологът Ихсан Шеноджак заяви, че било грях жените да носят къси панталони, да си скубят веждите и да учат в университети. След това изявление Шеноджак, който работи в град Самсун като проповедник към  службата по религиозните въпроси, бил уволнен. Не я ясно дали уволнението му е пряко свързано с въпросното изявление.

За жени, които не носят забрадка мюфтията на град Гьолчук - Мехмет Йазъджъ използва неотдавна следното двусмислено сравнение: "Стока, чиято опаковка е скъсана, се продава в магазините на половин цена." Вербалните атаки нерядко водят до физически нападения. Миналото лято студентката Мелиса Саджлам от Истанбул беше нападната в един микробус от някакъв мъж за това, че на публично място носела къси панталони. Миналата година пък в центъра на Истанбул младата медицинска сестра Айзегюл Терджи беше нападната с ритници в един автобус - също за това, че носела къси панталони.

Правителството мълчи

Социоложката Селда Тунчер от университета Ван обръща внимание на това, че подобни истъпления са опит за канализиране на обществения живот и ролите на половете.

"Държавите вършат това не винаги със закон", посочва тя. Канализирането става доста по-завоалирано. Докато се стигне дотам, че всеки да се смята в правото си да налага на другите своя стил на живот. "Това, че правителството не взема мерки срещу тази тенденция, означава, че в действителност я толерира", изтъква социоложката, цитирана от "Дойче веле".

В отговор на нападенията под мотото "Не ми се меси в облеклото" в различни градове в Турция бяха проведени акции в обществения транспорт и на улицата. Една от кампаниите се провежда в Тwitter под хаштага #обуй си късите панталонки и излез навън.

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 3 години

защо КАТО ? те СА !!

79

Анонимен

преди 3 години

"Стока, чиято опаковка е скъсана, се продава в магазините на половин цена.".............а на мъжете,като им е кръцната стоката.....??????

78

Анонимен

преди 3 години

Още от Османската империя в този регион са командвали жените чрез харемите и еврейските лихвари.Командвали са султани, та един Ердоган ще им се опре.И сега ще се спряват.