Снимка: Bulgaria ON AIR

"2018 ще бъде годината на интеграции на страните от Западните Балкани в международните институции. Готови сме да влезем в НАТО извършваме необходимите реформи, увеличаваме бюджета си във военната област с 0.2% за да можем да засили оперативната интермобилност на армията на Р Македония и участваме във всички мисии на Организацията. Тази година увеличаваме своето присъствието от 34 до 40 човека," заяви премиерът на Р Македония Зоран Заев в ексклузивно интервю, което ще бъде излъчено днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" с водещ Милена Милотинова по Bulgaria ON AIR.

"През 2018 год. се надявам, че Македония може да получи поканата за членство в НАТО. България и други държави ни помагат да решим въпроса за името в спора с Гърция, което ще ни отвори пътя към автоматичното членство в НАТО. Договорът за доборосъседство между България и Македония дава своите резултати. Подписахме вече договор за поевтиняването на роуминга, започнаха и проектите за изграждането на новия граничен пункт между страните ни - "Клепало", каза още той.

"Работи се за включването и към магистралата Струма в България, която е много важна. Също така вече обсъдихме и новия газопровод, който от Петрич ще стигне до Струмица. Българските компании, започнаха да идват в Македония и да показват своя интерес за инвестиции във всички области, като сериозен е интересът към тютюневите фабрики. Това показва че приятелството между България и Македония носи само придобивки. Отива си периодът на напрежение между България и Македония. Вярвам, че Договорът за приятелство, които подписахме, окончателно затвори всички възможности за всички неприятелски моменти, които съществуваха в миналото. От това икономическа и финансова полза ще имат гражданите на Македония и България," обясни Заев.

1 млрд. евро се губи с чакането на камионите по границите по данни на Световната банка. Как ще се преодолее това, какво става с коридорите 8 и 10 и с жп-линията, която трябва да свърже Черно и Адриатическо море през Р Македония - цялото интервю на премиера Зоран Заев пред Николай Кръстев гледайте днес в предаването "Брюксел 1" от 17.30 ч. по Biulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase