Снимка: архив, Bulphoto

"Нито има, нито би могло да им скандал при предаването на Абдулах Бююк. Ясно е, че съдът се е произнесъл по определен тип процедура, докато в случая с предаването е съвсем друг процедурен елемент. Въпросният гражданин е пребивавал на територията на Република България незаконно в продължение на много време и МВР, заедно с Интерпол по съответната процедура са го предали. Подобна мярка се прилага за всички незаконно пребиваващи на Република България. От това не може да произлезе дипломатически скандал".

Още по темата

Това коментира министърът на външните работи Даниел Митов за България сутрин по национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Попитан дали са спазени всички законови разпоредби за предаването на турския гражданин, външният министър, отговори, че според него няма как МВР да не са взели под внимание всички елементи, които трябва да бъдат налични.

Не се занимаваме със събирането на допълнителни доказателства около случая, тъй като не е от компетенциите на МВнР, добави министър Митов. Той повтори това, че Абдулах Бююк е бил незаконно пребиваващ у нас.

Външният министър отрече да има връзка между предаването на Бююк и издирването на Фарук Бекташ, обвинен в убийството на двама мотористи край Драгоман.

Дипломатическите ни отношения с Турция са добри и продължаваме да работим по много теми заедно - така министър Митов коментира опасенията на бившия генерален консул на България в Одрин Георги Димов, че е възможно страната ни да влезе в дипломатически конфликт с Южната ни съседка.

По думите му основните притеснения на българските граждани са свързани с миграцията и натиска по границата ни, какъвто в момента няма.

Това е в резултат на доброто взаимодействие и координация по границата, твърди министър Митов и добави, че продължаваме да настояваме за изпълнението на договореността между ЕС и Турция по отношение на миграционните и бежански потоци.

Външният министър коментира още, че няма как да не сме притеснени от опита за преврат и за случващото се след него, а България е била първата страна, която е настоявала за спазването на върховенството на закона там.

По повод отношенията ни с Русия, външният министър не смята, че те са били влошени драматично, а по-скоро са били проекция на създадена геополитическа обстановка, която ние сме оценили по един начин.

Целия разговор вижте в Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase