Абдулах Бююк. Снимка: "Сега"

Предаването на бизнесмена Абдулах Бююк на Турция е в стил "завързваме го в чувала и го предаваме, защото го искат в проблемна ситуация", настоя Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски".

Бююк е издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната, а вчера й бе предаден.

"Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България", коментира юристът.

Още по темата

Според него има факти, които говорят, че ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми.

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев пред bTV.

"Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България. Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура", отбеляза юристът и настоя, че няма конкретни данни за връзка на Бююк с опита за преврат.

Не така смята обаче вътрешната министърка Румяна Бачварова, която настоя, че има преценка на службите, че Абдулах Бююк заплашва националната сигурност.

"Бююк влиза в България в началото на февруари с невалидни документи. Те са обявени за откраднати няколко месеца преди това. Следващите процедури са извеждане на лицето, защото то пребивава незаконно", поясни тя.

"Българският съд е отказал екстрадирането му, защото не е имало доказателства за негово участие в тероризъм, пране на пари и други престъпления", коментира тя отказът на съда за екстрадиция на Бююк.

"Той е подал документи за получаване на статут за бежанец преди обжалването на искането за екстрадиция. После сам се отказва от молбата си и от април досега е в България без валиден документ и без желание да уреди статута си. Поискал е политическо убежище, то е отказано", поясни МВР шефката.

Бъчварова бе категорична, че не сме изтъргували това решение в замяна на това Турция да ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи при катастрофа край Драгоман.

Тя заяви, че очаква гастърбайтерът скоро да бъде заловен и изправен пред Темида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase