Общ преглед

Около 30 000 души, предимно младежи, излязоха по улиците в Румъния за втори пореден ден въпреки оставката на правителството след смъртоносния пожар в нощен клуб в Букурещ, предадоха Франс прес и ТАСС.

Над 20 000 души според жандармерията се събраха на Университетския площад в столицата - епицентъра на антикомунистическия бунт в страната през декември 1989 г. Близо 10 000 души демонстрираха в десетина големи градове, сред които Тимишоара, Клуж и Яш. Акциите преминаха мирно.

Още по темата

Участниците в протестите издигнаха лозунги като "Долу мафиотската система" и "Румъния, събуди се". Част от демонстрантите развяваха национални знамена.

"Искаме промяна на манталитета на политическата класа, една оставка не е достатъчна", каза един от участниците в протеста, младият инженер Корнел Апостол.

Демонстрантите обвиниха властите в некомпетентност и корупция. Те се обявиха за технократско правителство, тъй като дадоха да се разбере, че не вярват в нито една политическа партия.

Част от демонстрантите в Букурещ проведоха шествие до сградата на парламента, където призоваха всички депутати да си тръгнат.

Подложен на натиск от месеци заради проблемите си с правосъдието, румънският премиер Виктор Понта подаде оставка вчера, признавайки, че общественият гняв е основателен.

Във вторник вечерта над 20 000 души демонстрираха в Букурещ и още няколко големи румънски града, настоявайки за оттеглянето на Понта и на министъра на вътрешните работи Габриел Опря, които обвиниха, че са индиректно отговорни за смъртта на 32 души при пожара в петък вечерта.

Според очевидци и прокурори трагедията е била благоприятствана от поредица нарушения на правилата за безопасност, за които местните власти са си затворили очите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар