Снимка: БТА

Световни медии днес анализират чистата победа на партията СИРИЗА с разлика от 7,5 на сто в гласовете над следващата я Нова демокрация, според официалните резултати на състоялите се вчера извънредни парламентарни избори в Гърция, съобщава гръцкото издание нюз.ин. "СИРИЗА победи Нова демокрация", написа "Гардиън".

Вестникът смята, че правителствената коалиция между СИРИЗА и Независими гърци ще разполага с крехко парламентарно мнозинство и че то няма да е достатъчно, за да оцелее при евентуални "революционни постъпки" от негова страна.

"Консерваторите от Нова демокрация признаха поражението си", допълва Би Би Си. В. "Индипендънт" се спира на "чистата победа" на Ципрас. Френският "Монд" отбелязва, че "партията СИРИЗА печели и третата изборна надпревара за тази година".

Още по темата

В. "Фигаро" коментира, че "Ципрас е спечелил изборите, но ще трябва да направи коалиция".
Испанският "Паис" посочва, че "СИРИЗА печели отново изборите в Гърция с голяма преднина".
Италианският "Република" се спира не само на победата на Ципрас, но и на факта, че "партиите на левицата в Гърция /СИРИЗА, комунистическата партия, Народно единство и Андарсия/ са получили общо около 45 на сто от гласовете" на тези избори.

Резултатът показва, че след много години на остра икономическа рецесия консервативното мнозинство от гърците приемат онези партии, които се ангажират да запазят страната в еврозоната, въпреки пакета от строги мерки и рецесионни реформи, смята германски икономист, цитиран от Ройтерс.

СИРИЗА успя и сега да сформира коалиционно правителство с Независими гърци, като прескочи евентуалната пречка от нова изборна процедура на фона на предстоящата първа оценка на кредиторите по напредъка на гръцката програма за реформи, която ще бъде направена до месец, допълва анализатор на "Гардиън".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase