Алексис Ципрас. Снимка: Reuters
fallback

"Правителство и СИРИЗА се движат по минно поле, макар че премиерът Алексис Ципрас изглежда все още не е взел окончателни решения за това как ще се справи със сътресенията в своя екип и управляващата партия, настъпили след предприетата от него съдбоносна крачка в подкрепа на споразумението с кредиторите, за да избегне GRExit-а и да остави страната в еврозоната, коментира в. "Етнос".

В. "Та неа" пише, че смут са предизвикали и изявленията на лидера на по-малкия коалиционен партньор в гръцкото правителство Панос Каменос, който каза, че неговата партия "Независими гърци" няма да приеме новото спасително споразумение, но ще остане в управляващата коалиция.

Oще по темата

В. "Имерисия" информира за очаквани драматични събития в партията СИРИЗА. Настъпил е часът за разчистване на сметки, отбелязва в заглавие вестникът, като изтъква, че депутатът и заместник-министър по европейските въпроси Никос Хундис е подал оставка и че се очаква и други да последват неговия пример. Хундис ще смени евродепутата Манолис Глезос в Европейския парламент.

Медите информират и за готвена оставка на председателката на парламента, която преди седмица се въздържа от гласуване, когато законодателният орган упълномощи премиера да сключи споразумение с кредиторите.

Със сигурност се смята, че извън кабинета ще се окажат несъгласните с мерките, предвидени в споразумение, министри Панайотис Лафазанис и Димитрис Стратулис.

Удари часът за разчистване на сметки в СИРИЗА след битката в Брюксел, посочва вестникът и допълва, че премиерът планира следващите си действия, като основното от тях ще бъде да направи радикални промени в своя правителствен екип.

Цунами връхлетя правителствената коалиция след решението на Ципрас да постигне споразумение с кредиторите, обобщава в. "Катимерини".

В. "Нафтемборики" пише, че "белият пушек", излязъл вчера сутринта от заседателната зала на срещата на върха в Брюксел, е предизвикал дълбока пукнатина с непредсказуеми последици за управляващата партия.

Според изданието основна цел на премиера сега била да осигури необходимите условия, така че утре гръцкият парламент да гласува мерките от споразумението.

Анализатори обаче не изключват Ципрас да изненада и да прибегне до някакъв драматичен ход и да поиска съставяне на правителство със специална цел, тъй като много депутати от неговата партия СИРИЗА може да не гласуват законопроектите или да се оттеглят от депутатските си места.

Промените в кабинета са нещо, което трябва да се смята, че Ципрас ще направи със сигурност. Времето е единственият въпрос, който за момента остава открит. Тоест дали тези рокади ще станат незабавно, дори днес, или след гласуването на мерките от парламента.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

В,Васиев

преди 9 години

Ще им пръднат на патките на малакетата , , , , , това да не сме ние мършите , , , с такава управа !

1

Не Ги Защитавайте!

преди 9 години

От десетилетия в тази държава е прилагана форма на комунизъм. Например над 600 гръцки професии са квалифицирани като ТРУДНИ и пенсионирането при тях е 50год жени и 55год мъже. Познайте какви са част от тези професии? Радиоводещи, фризьори, музиканти и още стотици. Сега Германия изглежда ще успее да спре свинщината в Гърция. Успех на Меркел! Жена на място!

fallback