Снимка: Reuters

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис призна днес, че е записал срещата на финансовите министри от еврозоната на 24 април в Рига и критикува медиите, че разпространяват "лъжи и инсинуации" за това какво е излязло наяве от нея, предаде Ройтерс.

Известният с прямотата си Варуфакис заяви пред "Ню Йорк таймс", че е направил запис на конфиденциалната среща в Рига, с което си навлече критики, че подкопава усилията на Гърция да договори отпускане на финансова помощ от кредиторите й.

Още по темата

"При липсата на протоколи (от заседания), аз често си записвам моите изказвания и отговори на мобилния телефон, особено когато импровизирам", посочи Варуфакис в своя блог и пред БиБиСи, като допълни, че използва записите, за да се подготви за брифингите на правителството.

"Направих същото на срещата на Еврогрупата в Рига и след това в Атина използвах записа, за да работя върху моето изложение пред колегите ми", обясни Варуфакис.

Откакто пое поста министър на финансите на Гърция през януари, Варуфакис дразни много от колегите си от еврозоната със своя дързък стил и остри забележки срещу кредиторите в момент, когато Гърция се нуждае от тяхната помощ, за да избегне банкрут, отбелязва Ройтерс.

Правилата на Еврогрупата не забраняват изрично на участниците да записват разговорите стига съдържанието им да остане поверително. Признанието на Варуфакис обаче предизвика критики от гръцки медии и от опозицията, които посочиха, че тайното записване на колегите му може да подкопае усилията на Гърция да договори споразумение, посочва агенцията.

Анализатор в гръцкия вестник "Елефтерос типос" написа: "Всички трябва да ни е грижа, че финансовият министър на страната, в най-критичния момент, безсрамно заявява, че е записал тайно всички разговори и дискусии на последната Еврогрупа в Рига, която бе неговото Ватерло".

Наблюдатели на срещата в латвийската столица казаха, че Варуфакис е изглеждал изолиран и отбелязаха, че не е присъствал на вечерята на министрите. Министърът каза, че медийните публикации, според които негови колеги са го нарекли "прахосник на време", "комарджия" и "аматьор", не отговарят на истината.

Варуфакис уточни, че той не е разкрил съдържанието на разговорите и изцяло е запазил поверителността на срещата, дори когато е бил провокиран от медиите.

"Устоях на пороя от лъжи, който продължи със седмици като развален канал. Удържах на всички провокации и отказах да разкрия каквото и да е от онова, което бе казано на срещата", е написал Варуфакис в своя блог, откъдето призовава важните срещи да бъдат съставяни протоколи.

"Може би е време да станем малко по-скептични към журналистиката, на която се осланяме като граждани. И може би трябва да искаме разяснения от европейските институции, в които се вземат важни решения от името на европейските граждани, но закоито нито са водени, нито публикувани протоколи", посочи Варуфакис.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase