Томислав Николич. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сърбия Томислав Николич заяви, че за Сърбия пречка по пътя й към ЕС е това, че тя не иска да се съгласи да й бъде отнета част от територията, а за Македония това, че не иска да се съгласи да се откаже от името, герба и знамето си.

„Знам, че докато има това име, герб и знаме и докато представляват проблем за Гърция, Македония няма да може да бъде член на ЕС.... Както вие, струва ми се, без да е застрашена територията ви, само е застрашена гордостта си, отказвате да приемете това, което ви налагат, така и ние отказваме да приемем отнемане на територия, което е много по-тежко изискване“, каза Николич в интервю за македонската телевизия Сител.

Още по темата

Николич допълни, че във всички свои разговори с официални представители на ЕС той открито заявява, че е невъзможно през следващите 100 години в Сърбия да се роди човек, който би се съгласил с независимостта на Косово.

„Не мога да кажа, че скоро ще бъдем в ЕС. Мога да кажа, че се надявам. Но аз по-скоро ще се оттегля, отколкото да дам възможност да влезем в ЕС без Косово. Този, който търси в мое лице съюзник за това, ще се окаже пред затворена врата“, каза Николич.

Отговаряйки на въпрос за проблема, който Македония има поради непрестанните и десетилетни искания на албанците за експанзия, Николич каза, че македонските политици сега могат да си заровят главата в пясъка, но ще имат сръбския проблем след 20 години, защото времето не работи за държавата, а за сепаратистите.

„Когато веднъж реализират правата си на територията на Сърбия, те ще се позовават на тези права във всички други държави. Как да кажете, че имат право на своя държава в Косово, а нямат в Македония, как да кажете, че имат право на държава на територията на Косово, а нямат право на автономия в Гърция или в Черна гора“, каза Николич.

Той допълни, че сръбските политици са получили уверения, че никога няма да се допусне Косово и Албания да се обединят, но това е било лъжа. За това говори фактът, че се строят магистрала и железопътна линия, които ще свържат Прищина и Дуръс.

„Прави се албанска държава на територията на Балканския полуостров, която още 30 години няма да бъде устроена като Македония и Сърбия и през тези 30 години всичко може да се случи“, допълни Николич.

Томислав Николич ще бъде на официално посещение в Скопие от 26 до 28 октомври.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase