Властите в България игнорират съществуването на радикален ислямизъм, твърди македонски вестник. Снимка: архив, Булфото
fallback

България е държавата членка на ЕС с най-голям брой мюсюлмани, твърди в публикация македонският вестник „Вечер“ в материал под заглавие „И България се ислямизира!“.

Броят на мюсюлманите в България „става все по-голям и поради това много десни организации и някои експерти предупреждават, че в бъдеще България може да стане страна, в която мюсюлманското население е мнозинство.

През последните години в България са построени над 150 нови джамии, повечето финансирани от Саудитска Арабия – страна, в която уахабизмът е официална религия“, пише македонският вестник.

Радикализмът и фундаменталисткият ислямизъм преди две години бяха топ тема сред българската общественост, се казва още в публикацията. Никъде в ЕС мюсюлманското население в процентно изражение не е толкова многобройно като в България. Тайните служби на България откриват, че в повечето от джамиите има училища. Едно от тях трябваше да бъде закрито още преди три години поради съмнения, че е финансирано от организацията „Ал вакъф ал ислами“ от Холандия, която е забранена поради участие в терористични нападения, пише „Вечер“.

Според критиците това положение не е добро за демократичното развитие на България, а експерти казват, че беднотията подклажда радикалните идеи сред мюсюлманите. Според тях областите, в които живеят български мюсюлмани, са най-често неразвити и в тях бедността е много голяма. В тези условия парите от богати страни като Саудитска Арабия имат голямо влияние и помагат за разпространяването на радикалните тенденции.

Макар че българските власти от години се опитват да игнорират съществуването и развитието преди всичко на радикалния ислямизъм, информациите сочат, че от години пари влизат в България от изток, продължава вестникът.

Според последните информации правителството на Турция ще финансира най-голямата джамия в България с 6 милиона евро. Джамията е в Кърджали и ще бъде с капацитет 1 500 души. С изграждането на медресе /верско средно училище/ и ученически дом в Момчилград, открит през 2011 г., отново беше ангажирано турското правителство, както и със строителството на джамията в босненския град Маглай. Турската фондация ТУБА построи и джамията в Сараево, която беше открита през 2012 г.

В сравнение с България в Македония за последните 10 години са построени над 300 джамии – два пъти повече от България, като само в Скопие и околностите те са над 20, пише още „Вечер“. На територията на Македония са изградени 2 466 верски обекта и броят им расте с всеки изминал месец според Комисията за отношения между верските общности. Картата на верските обекти показва, че в Македония има 1 842 православни църкви и манастири, а са регистрирани над 600 джамии, посочва македонското издание.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

198

Анонимен

преди 12 години

кой каквото сее таково жъне.знаете и закона на физиката за силата.така че всеки да подбира семената,всяка грешка може да коства скъпо за всички, времената вече са други.

197

БББ

преди 12 години

До НФБАми не са ли достатъчно фирмите, заводите, централите, сега и магистралите, които правят турците и покрай тях и за вас се откриват работни места. А пък религията отдавна се ползва и то ЕС за замъгляване на ужасното икономическо положение...Не сме видели ЕС да влага капитал в БГ освен да си продава стоките по маркетите...

196

Анонимен

преди 12 години

само в Германия има 12милиона турци ,а до преди 10 години бяха 6.Да не говорим за Франция,Англия и Скандинавските страни ,ако нямаше мисюлмани в другите страни дали Андред Бревик (не му знам точното име) щеше да разстрелва хора като мухи ?За БЮРМ да не говорим едно 30% са албанци и сега като пропагандира ,че се побратимява с Турция познайте колко ще се излее още не си мислете ,че само ние сме зле

fallback